Европарламентът подкрепи Кристин Лагард за директор на ЕЦБ

Кристин Лагард, сн. ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент подкрепи с 394 гласа "за" срещу 206 "против" и 49 въздържали се Кристин Лагард за следващ президент на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Следващия месец държавните и правителствените ръководители от ЕС трябва да приемат официалното окончателно решение за нейното назначение с мандат от осем години от 1 ноември.

Във вторник Лагард не участва в обсъждането на нейната кандидатура в ЕП, но по-рано този месец тя бе изслушана от съответните парламентарни комисии, които също дадоха своето одобрение.

Преди дебатите еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис подкрепи нейната кандидатура.

"Аз съм съгласен със становището на комисията по икономически и парични въпроси и със съвета на гуверньорите на Европейската централна банка, че Кристин Лагард има всички качества за тази работа. Освен това, нейното назначаване е ясен сигнал за баланса на половете в рамките на банката - нещо, на което Европейският парламент винаги ясно е показвал, че държи“, каза той.

Лагард трябва да замести настоящия председател на Европейската централна банка Марио Драги от 1 ноември.

Тя ще бъде първата жена начело на ЕЦБ.

Кристин Лагард доскоро оглавяваше Международния валутен фонд, начело на който най-вероятно ще застане друга жена – българката Кристалина Георгиева.

Споделяне

Още от Бизнес