Европарламентът се двоуми за Румъния

Комисията по външните работи на Европейския парламент отложи в сряда гласуването на проектодоклада за Румъния, като посочи, че иска да чуе от страните-членки дали членството на Румъния трябва да бъде отложено, предаде Асошиейтед прес.

Комисията посочи, че ще изчака оценката на Европейската комисия и на правителствата на 25-те страни-членки преди да оповести мнението си на 30 март.

Според румънската агенция Медиафакс, Европарламентът е обсъдил общия договор за присъединяване на България и Румъния и е поискал да получи право, рамо до рамо с Европейската комисия, да наблюдава напредъка на Букурещ по пътя за членство в ЕС. Това са посочили редица депутати, сред които докладчикът за Румъния Пиер Московиси.

Оформило се е заключението, че Европейският парламент ще гласува на 13 април в подкрепа на договора по присъединяване, само ако му се даде правото на демократичен контрол след подписването на договора, съобщава кореспондентът на радио Делта Ер Еф И в Брюксел, цитиран от Медиафакс.

Демократичният контрол се отнася преди всичко за напредъка, очакван от страна на Румъния, но може да се създаде подобно наблюдение и за България, отбелязва Медиафакс.

В момента Европейската комисия е тази, която следи отблизо напредъка на Букурещ и тя е тази, която може да препоръча забавяне на членството с една година в случай на проблеми, посочва агенцията.

Според кореспондента на радио Делта Ер Еф И в Брюксел, Европейският парламент смята, че има право да поиска подобна роля и също да участва в процеса на наблюдение. Затова европейските парламентаристи очакват публична декларация от Европейската комисия и от страните-членки, която да гарантира това право на европарламента.

Французинът Пиер Московиси и холандският депутат Йост Лагендейк посочиха, че тази декларация трябва да бъде направена до 13 април, "за да може парламентарният вот да бъде със сигурност положителен". В противен случай, имайки предвид "резервите на европейските депутати относно способността на новото румънско правителство да приложи много реформи за толкова кратко време", гласуването може да стане рисково, е заявил Йост Лагендейк.

Румъния и България трябва да подпишат заедно договора по присъединяване на 25 април, за да могат да станат членки на ЕС заедно на 1 януари 2007 година.

На 13 април докладчикът за Румъния в Европарламента Пиер Московиси трябва да представи своя доклад. Московиси каза, че чувствителните теми са правосъдието, конкуренцията и околната среда.

Той коментира и предложението за разделяне на Румъния и България в процеса по присъединяване към ЕС, като бъде отложено подписването на договора с Румъния. "Отделянето би представлявало една присъда за усилията на Румъния", заяви Московиси.

Сегашният проектодоклад за Румъния предупреждава Букурещ, че трябва да ускори икономическите, съдебните и политическите реформи, или рискува отлагане на членството.

Проектодокладът предупреждава, че ако Румъния не успее да ускори тези процеси, Европейският съюз "ще има правото да вземе решение за отлагане на членството с една година".

Проектодокументът посочва, че прибягването до отлагане "не трябва да бъде разглеждано като наказание, а по-скоро като механизъм, който има за цел да даде на Румъния необходимото време за подготовка за членството без сътресения за страната или за съюза".

Миналата седмица докладчикът на Европарламента за България Джефри ван Орден, член на външната комисия, повтори след среща с външния министър Соломон Паси, че евентуалното отлагане на Румъния не бива да забавя България за членството ѝ в ЕС.

Споделяне

Още от Балкани