Европейска нощ на учените ще се проведе за 13-та поредна година

Над 340 града от 30 европейски страни ще се включат в инициативата в петък

Европейска нощ на учените ще се проведе за 13-та поредна година

Инициативата Европейска нощ на учените ще се проведе в петък – 28 септември, за 13-та поредна година. В нея ще се включат над 340 града от 30 европейски страни.

Проектът, с който страната се присъединява към общоевропейското събитие, се нарича REFRESH – Relate, Experience, Find Research Everywhere and Share или Разкажи, Експериментирай, Намери Учените Навсякъде около теб и Сподели. Ръководител на проекта е Центъра за изследвания и анализи.

В България участие в събитието ще вземат 52 локации с над 50 хиляди посетители от 13 града, сред които София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Рожен, Долна Митрополия и др. Посетителите могат да се срещнат със специалисти, които работят върху проекти, свързани с превенцията на глобалното затопляне, глада и сушата; изобретяват устройства за хора с увреждания и улесняване на човешкия живот в космоса.

Продължителността на REFRESH е 20 месеца и една от дейностите, които се включва в проекта, е отбелязване на Европейската нощ на учените през 2018 г. и 2019 г.

REFRESH се финансира от Европейската комисия по дейностите "Мария Склодовска-Кюри" на програма "Хоризонт 2020".

По време на официалното откриване на Европейската нощ на музеите ще бъдат наградени победителите в конкурсите към иновативната програма REFRESH, насочени към млади хора и хора с увреждания.

Европейска нощ на учените започва да се организира от 2005 г. през септември. Всяка година стотици събития, посветени на Европейската нощ на учените, се провеждат едновременно във всички градове-участници. През 2017 г. в инициативата взимат участие над 1 милион граждани и над 21 хиляди изследователи.

Европейска нощ на учените е посветена на популяризирането на науката и забавното учене. Посетителите могат да видят как протича изследователската дейност по интерактивен начин. Така инициативата насърчава избора на научноизследователска кариера сред младите хора и техните родители.

Споделяне

Още от Общество