Европейската комисия ще съди Съвета на ЕС за чиновническите заплати

Европейската комисия съобщи в сряда, че ще съди страните членки, които отказват да подкрепят закона за увеличаване на заплатите на европейските чиновници, съобщи EUbusiness.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу осигури единодушната подкрепа по време на среща с 27-те еврокомисари случаят да се отнесе към Европейския съд в Люксембург, съобщи говорителят на ЕК Пиа Хансен.

"Брюксел действително потвърди решението си да заведе дело в съда. Сега трябва да реши съдът", посочи Хансен.

Европейските страни се сблъскаха с ЕК, след като решиха да намалят на половина планираното увеличение на заплатите на европейските чиновници с 3.7%.

Съветът на Европейския съюз отказа да одобри увеличението с подкрепата на 20 от страните, останалите седем се въздържаха.

Правният спор може да стане още по-сложен поради факта, че съдиите, които трябва да вземат решение по делото, също ще се облагодетелстват от увеличаването на заплатите.

Около 50 хиляди европейски чиновници и работници на договор към ЕК, Европарламента, Съвета на ЕС и съда ще получат увеличение от 1.85%, въпреки че обявиха стачка и други действия, подкрепени от профсъюзите.

Някои страни членки намалиха заплатите на служителите на местно ниво в опит да намалят националните дефицити. На места това стана по препоръки от Брюксел.

Комисията твърди, че увеличението с 3.7% е изчислено чрез правно-задължителен механизъм на база заплатите на държавите служители в осем западноевропейски страни в ЕС плюс разходите за живот в белгийската столица.

При аналогичен казус през 1973 г. съдът отсъди в полза на ЕК.

Комисията съобщи, че е помолила за бързо решение на съда по случая, разглеждането на когото иначе може да се проточи повече от година.

Въпреки това спорът може да наруши изслушванията на номинираните за еврокомисари в ЕП следващата седмица.

Основни брутни месечни заплати в ЕК варират от 2550 евро (3800 долара) за секретар до около 17 700 евро за ръководител на отдел.

27-те комисари получават още повече, както и жилищни и други добавки.

Новият председател на Европейския съвет белгиецът Херман Ван Ромпой пък печели повече повече от президента на САЩ Барак Обама.

Още от Европа