Европейската комисия ще съди Съвета на ЕС за чиновническите заплати

Европейската комисия съобщи в сряда, че ще съди страните членки, които отказват да подкрепят закона за увеличаване на заплатите на европейските чиновници, съобщи EUbusiness.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу осигури единодушната подкрепа по време на среща с 27-те еврокомисари случаят да се отнесе към Европейския съд в Люксембург, съобщи говорителят на ЕК Пиа Хансен.

"Брюксел действително потвърди решението си да заведе дело в съда. Сега трябва да реши съдът", посочи Хансен.

Европейските страни се сблъскаха с ЕК, след като решиха да намалят на половина планираното увеличение на заплатите на европейските чиновници с 3.7%.

Съветът на Европейския съюз отказа да одобри увеличението с подкрепата на 20 от страните, останалите седем се въздържаха.

Правният спор може да стане още по-сложен поради факта, че съдиите, които трябва да вземат решение по делото, също ще се облагодетелстват от увеличаването на заплатите.

Около 50 хиляди европейски чиновници и работници на договор към ЕК, Европарламента, Съвета на ЕС и съда ще получат увеличение от 1.85%, въпреки че обявиха стачка и други действия, подкрепени от профсъюзите.

Някои страни членки намалиха заплатите на служителите на местно ниво в опит да намалят националните дефицити. На места това стана по препоръки от Брюксел.

Комисията твърди, че увеличението с 3.7% е изчислено чрез правно-задължителен механизъм на база заплатите на държавите служители в осем западноевропейски страни в ЕС плюс разходите за живот в белгийската столица.

При аналогичен казус през 1973 г. съдът отсъди в полза на ЕК.

Комисията съобщи, че е помолила за бързо решение на съда по случая, разглеждането на когото иначе може да се проточи повече от година.

Въпреки това спорът може да наруши изслушванията на номинираните за еврокомисари в ЕП следващата седмица.

Основни брутни месечни заплати в ЕК варират от 2550 евро (3800 долара) за секретар до около 17 700 евро за ръководител на отдел.

27-те комисари получават още повече, както и жилищни и други добавки.

Новият председател на Европейския съвет белгиецът Херман Ван Ромпой пък печели повече повече от президента на САЩ Барак Обама.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?