Европейската сметна палата разкритикува Съда на ЕС за бавно правосъдие

Европейската сметна палата разкритикува Съда на ЕС за бавно правосъдие

Европейската сметна палата критикува Съда на ЕС, че бавно разглежда дела и не произнася решенията по тях в "разумен срок", съобщи вестник “Сега“, позовавайки се на доклад на одиторите на ЕС.

Сметната палата отчита, че магистратите значително са подобрили работата си в последните години, но трябва да предприемат още мерки в тази посока.

Сметната палата на ЕС е изчислила, че средното време за приключване на определени видове дела или процедури в базирания в Люксембург Съд на ЕС не отговаря на понятието за разумен срок за разглеждане на всяко отделно дело.

Магистратите са определили срокове за приключване на даден вид дела, но те служат само като обща цел за управление и според одиторите трябва да бъде спазена като средна стойност. В доклада се казва също, че информационните системи на съда са сложни и зависят от остаряла централна база данни.

Одиторите проверяват Съда на ЕС, тъй като сред отговорностите им е да оценяват работата на институциите на ЕС. В съда работят 28 съдии, чиято работа е подпомагана от 11 генерални адвокати. Общите разходи на финансирания от евробюджета Съд на ЕС възлизат на около 400 млн. евро през тази година.

Споделяне

Още от Европа