Европейски джаз-звезди вдигат настроението на "Аполония"

Най-доброто от българските джаз проекти за 2016 г. обогатява програмата

Европейски джаз-звезди вдигат настроението на "Аполония"

Тазгодишната джаз програма на Празниците на изкуствата "Аполония" включва европейски звезди от Румъния и Франция. Джаз вечерите са от 3 и 10 септември, като още втория ден (4 септември) Сцена ОББ ще посрещне Тиери Мейяр Джаз Трио – проект в иновативен музикален жанр, в който Мейяр изгражда хармонична смес от класика, джаз и world music. Освен Тиери Мейяр - пиано, ще чуем Доминик ди Пиаца – контрабас, и Йоан Шмид – ударни.

Носителка на наградата за най-голям принос в румънския джаз Теодора Енаке ще гостува на 8 септември. Заедно с Теодосий Спасов Трио тя ще представи проекта "Заклинанията" – основан на смесването на народна музика с елементи от джаз и класикa.

От българска страна ще участват Антони Дончев, Хилда Казасян и The Teachers (Цветан Недялков, Кристиан Желев, Веселин Койчев и Христо Минчев). Милен Киров Джаз Трио ще представи музиката на новото поколение музиканти, съчетавайки българските си корени с европейското и американското си образование. Милен изгражда успешна и динамична кариера на изпълнител, композитор и преподавател, работейки в различни форми и жанрове. С него на Сцена ОББ ще са Александър Леков – бас, и Стоян Янкулов-Стунджи – ударни.

На 9 септември перлата на българския джаз Камелия Тодорова ще представи проекта си Midnight Sun, заедно с Живко Петров. На финалната вечер на Фестивала ще пеят Белослава, Мирослава Кацарова, Хилда Казасян и Андрония Попова – Рони.

За поредна година генералният спонсор на "Аполония" – Обединена българска банка – връчва своя специален приз на изтъкнат и заслужил български творец. Той се избира от феновете на официалната Фейсбук страница на банката. Наградата тази година ще грабне Поли Генова.

Празниците на изкуствата "Аполония" са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Всяка година в рамките на 10 дни сцените на "Аполония" в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани традицията и да подкрепи новите идеи, експериментални и нестандартни решения в областта на всички изкуства.

Споделяне

Още от Общество