Европейски министри критикуват унгарския закон за ЛГБТ общността

Михаел Рот

Новият унгарски закон, забраняващ демонстрирането и насърчаването на хомосексуализма сред подрастващите, ясно нарушава ценностите на ЕС. Това заяви германският министър по европейските въпроси Михаел Рот преди среща с колегите си в Люксембург, предаде Ройтерс.

"ЕС не е само единен пазар или валутен съюз. Ние имаме общи ценности и тези ценности ни обединяват", заяви министърът.

"Не трябва да има абсолютно никакво съмнение, че малцинствата, в това число и сексуалните, трябва да бъдат третирани с респект", допълни Рот.

Подобно мнение изказа и колегата му от Люксембург Жан Аселборн, предаде Франс прес.

"Хората имат право да живеят, както си искат, не сме вече в Средновековието", заяви той.

Ирландският министър по европейските въпроси каза, че е много обезпокоен от приемането на такъв закон и определи това като "много опасен момент за Унгария и за ЕС".

Унгарският външен министър Петер Сиярто обаче отхвърли всички тези критики и каза, че новият закон не е насочен срещу никаква общност в страната му, а само срещу педофилите. "Този закон не казва нищо за сексуалната ориентация на възрастните. Той казва само, че докато децата не навършат 18 години, тяхното сексуално възпитание е от компетенцията на техните родители, това е всичко", заяви той.

Законът бе приет на 15 юни и постановява, че порнографията и съдържание, посветено на сексуалността или насърчаващо отклонение от половата идентичност, промяната на пола или хомосексуализма, не трябва да бъдат достъпни за хора под 18 години в Унгария.

Същевременно УЕФА днес отказа да разреши на властите на Мюнхен да осветят стадиона, на който ще се играе мачът от Евро 2020 между Германия и Унгария, в светлини с цветовете на дъгата в знак на протест срещу унгарския закон, предаде Франс прес. В изявление на УЕФА се припомня, че тя е една политически и религиозно неутрална организация. Предвид политическия контекст на искането на властите на Мюнхен - а именно послание, насочено срещу решение на унгарския парламент - то УЕФА трябва да откаже да го изпълни, се казва още в изявление на организацията.

Франция изрази съжаление относно това решение на УЕФА, предаде Франс прес. "Съжалявам за това решение на УЕФА, мисля, че удовлетворяването му щеше да бъде един много силен символ", заяви френският министър по европейските въпроси Клеман Бон и каза, че тук не става дума за политическо послание, а за послание, касаещо "дълбоки ценности".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?