Европейски посланици поздравиха българите с видео за Деня на Европа

Европейски посланици поздравиха българите с видео за Деня на Европа

Посланиците на държавите-членки на Европейския съюз създадоха специално видео, за да отправят съвместно послание към българите по случай Деня на Европа на 9 май 2020 г. Във видеото всеки от тях казва "съединението прави силата" на родния си език.

посланиците на държавите-членки на Европейския съюз, акредитирани в България, създадоха специално видео, за да отправят съвместно послание към българския народ.

"На 9 май 1950 г. външният министър на Франция Робер Шуман предлага да се създаде Европейска общност за въглища и стомана. Целта: никога повече да няма войни! Това бяха първите стъпки към нашия днешен ЕС, към мир, свобода и солидарност", пише в публикацията, с която е споделено видеото на страницата на посолството на Германия у нас. 

Година след речта на Шуман е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението му се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

По-рано в събота на тържествена церемония пред сградата на президентството бе издигнато знамето на ЕС. На събитието присъстваха държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Въпреки че покани са били отправени и към председателя на парламента Цвета Караянчева, и към министър-председателя Бойко Борисов, двамата не дойдоха на церемонията. Имаше представители на БСП и ДПС.

"Днес, в Деня на Европа, е толкова по-важно от обикновено да си припомним, че Европейският съюз възникна именно, за да не се връщаме никога повече към онези страшни времена", написа Караянчева във Фейсбук.

"Ако последните стотина години са ни научили на нещо, то е че смутните времена са идеална почва за избуяването на национализъм, популизъм, реваншизъм. И днес виждаме как тези грозни вируси пробват да надигат глава, как пълзят конспиративните теории в опити да се настройват европейски нации една срещу друга", смята тя. 

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?