Европейските АЕЦ ще правят стрес тестове на всеки шест години

Ядрените централи в Европейския съюз ще са длъжни да правят стрес тестове дали произвеждат безопасно енергия на всеки шест години. Това предвижда предложено от Европейската комисия изменение на директивата за ядрена сигурност от 2009 г. Общата методология, по която ще се правят проверките от международни екипи, тепърва ще се определя от страните членки.

 

Тези мерки се вземат заради ядрената катастрофа след инцидента в японската АЕЦ “Фукушима“ през март 2011 г. и целта на ЕК е с новите правила за сигурност да се гарантира, че подобна злополука няма да се повтори.

 

Държавите членки ще решат дали искат да произвеждат ядрена енергия или не. Факт е обаче, че днес в Европа има 132 ядрени реактора в експлоатация. Нашата задача в Комисията е да гарантираме, че безопасността е главен приоритет във всеки от тях“, коментира в петък еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

 

Ако държава от ЕС закъснее със стрес тестовете или или не ги изпълни, Европейската комисия ще може да организира мисия за проверка в съответната страна от ЕС. При евентуално удължаване на срока за експлоатация на ядрената мощност, каквито намерения има българската старана с V и VІ блок на АЕЦ “Козлодуй“ ще се назначава специална проверка.

 

За всички нови АЕЦ ще се изисква да са проектирани по начин, който гарантира, че в случай на повреда в активната зона на ядрен реактор последиците остават в рамките на централата. Гражданите пък ще имат възможност да участват в процеса на вземане на решение при лицензирането на проект за изграждането на нова ядрена електроцентрала.

 

Всяка ядрена електроцентрала ще е длъжна да има защитен от радиоактивност, земетресения или наводнения център за спешна помощ и да се прилагат строги насоки за управление на аварии.

 

Националните регулаторни органи и операторите на ядрени електроцентрали пък ще трябва да разработят стратегия, в която ще се посочва как да бъде информирана обществеността в случай на злополука, но също така и по време на нормалната експлоатация на централата.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?