Европейските банки обмислят създаването на антикризисен фонд

Европейските банки обсъждат създаването на фонд от 20 милиарда евро, който ще им позволи да посрещнат евентуална нова финансова криза, съобщиха информационните агенции в понеделник. Идеята е развита от генералния директор на италианската банка "Уникредит" Алесандро Профумо във в. "Файненшъл таймс".

Фондът ще позволи на банките да не прибягват до правителствени помощи и да избегнат налагането на общ банков данък, искан от страни като Франция и Германия.

"С доброволен принос от страна на големите международни банки в Европа, да речем 20-те най-големи банки, европейският спасителен фонд може да натрупа значителен капитал в рамките на няколко години", обяснява Профумо.

Според него "възможността на властите да използват фонда за стабилизирането на една или повече банки в лошо състояние ще покаже на пазарите, че една криза може да бъде овладяна в ранен етап". Профумо заявява още, че фондът няма да изисква вноски от страна на членовете на ЕС или от европейските власти.

Освен "Уникредит", зад идеята за банков антикризиен фонд са застанали и други големи европейски банки като Дойче банк и испанската "Сантандер".

Споделяне

Още от Бизнес