Европейските борси с ръст след решението за подпомагане на испанските банки

Европейските индекси рязко нараснаха след решението на ЕС да помогне на банките на Испания. Търговете на европейските борси в понеделник се откриха с рязък ръст след като преди това властите в ЕС съобщиха за готовността да отдели на Испания 100 млрд. евро за спасяване на банковия сектор на страната. Решението на ЕС бе приветствано от МВФ, Германия, Франция, САЩ и Япония.

Така испанският фондов индекс IBEX-35 порасна с близо 6% при откриването на търговията в понеделник, като в същото време акциите на проблемната испанска банка Bankia, която се нуждае от допълнителна ликвидност за над 20 млрд. евро, поскъпнаха с над 18%.

Лондонският FTSE 100 за първите минути на сесията нарасна с 1.8 процента, германският DAX - с над 2%, а френският CAC - с 1.98 процента.

Благодарение на новините от Европа на плюс се оказаха и азиатските пазари - японският Nikkei 225 в края на търговията се покачи с 1.96%, хонконгският Hang Seng - с 2.3 процента, а сингапурският Straits Times - с 1.53%.

Решението за подпомагането на испанските банки се отрази положително и на курса на еврото. В понеделник европейската валута се повиши до 1.2631 долара, след като в петък вечерта търговията бе закрита при курс 1.2514 долара.

Споделяне

Още от Бизнес