Европейските държави си имат свои приоритети в отношенията с Триполи

Би било наивно България да очаква ЕС да обвърже вдигането на оръжейното ембарго за Либия с процеса срещу българските медици, коментира проф. Александър Янков, почетен председател на Асоциацията по международно право. Пред радио "Нова Европа" той обясни, че подобно очакване само би довело до разочарование.

"Наивно е защото при преговори между две страни винаги трябва да се държи сметка какво получава и за какво отстъпва едната страна, и съответно какво получава и от какво се отказва другата", обясни професорът.

Той отбеляза, че Либия е заинтересована да подобри отношенията с ЕС и останалите страни и да излезе от изолацията. Като е платила обезщетения за жертвите при атентата в Локърби, за страната въпросът с отстъпките бил изчерпан вече.

Отделните страни от ЕС многократно декларират желание да помогнат, имаше демарши, но като цяло общата позиция на ЕС не включва казуса с медиците като приоритетен в отношенията си с Либия, отбеляза юристът. Според него, България, която още не е член на ЕС, дори и да поставя проблема, не е в състояние да го наложи като приоритет в техните действия, защото страните членки си имат по-важни въпроси в отношенията с Триполи.

Ако Италия трябва да избира между положението на медиците и доставките на петрол от Либия, особено при растящите цени на пазара сега, ще гледа приоритетно на този проблем. По думите му в същата ситуация е Франция и други страни.

В същото време в ЕС не се очакват революционни промени в режима в Либия, състоянието на демокрацията и човешките свободи си остава същото, отбеляза юристът.

Проф. Янков смята, че Кадафи не би могъл да си позволи медиците ни да бъдат оневинени на следващата съдебна инстанция, защото това ще означава системата на здравеопазване, държавата - т.е. Кадафи да поеме отговорността за епидемията от СПИН в Бенгази. Никой, включително и Кадафи няма да направи такъв жест, който ще е политическо харакири, категоричен е юристът.

Според него обаче би било много крайно действие за Либия в тази ситуация да пристъпи към изпълнение на смъртните присъди. Проф. Янков припомни, че от доста време в джамахирията най-тежкото наказание не е изпълнявано

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?