Европейските депутати харчат милиони за командировки зад граница

Европейският парламент е похарчил във време на икономическа криза и бюджетни икономии милиони евро за командировки на евродепутати. Това пише британският в. "Дейли телеграф", като се позовава на счетоводни документи на ЕП за пътуванията на евродепутатите през 2010 г., както и на разкрития на Марта Андреасен, британски евродепутат и бивш главен счетоводител в Европейската комисия. Андреасен беше уволнена през 2004 г. от поста на счетоводител в ЕК след изнасяне на поверителна информация в пресата.

Според разкритията делегация от 50 европейски депутати е била през ноември 2010 г. за 8 дни в Киншаса, в Демократична република Конго за обща сума от 1 милион евро. Делегацията участвала в среща на европейски представители с лидери на страните от Африканскияq Тихоокеанския и Карибския регион. При командировката сметката на всеки евродепутат от делегацията била средно от 20 511 евро, което е 141 пъти повече от средния годишен доход в ДР Конго.

За среща на остров Тенерифе през януари 2010 г., делегация от 64 европейски депутати е похарчила за път и хотел 707 136 британски лири - по 11 049 евро на всеки евродепутат.

След разследване на растящите разходи на европейските депутати, извършено от парламентарната бюджетна комисия, е съставена класация на най-скъпите командировки на евродепутати за 2010 г., пише в. "Дейли телеграф".

Вестникът цитира депутатката Андреасен, според която подобни суми за командировки са оскърбление за данъкоплатците. Дори и в разгара на финансовата криза през 2010 г. европейските депутати са се възнаграждавали с до голяма степен безполезни пътувания на делегации в Мексико, Сейшелите или ДР Конго, казва Андреасен.

Дори когато пътуването е било в пределите на ЕС, цените са били все така астрономически, допълва тя. Като пример тя посочва, че нощувка в луксозния  и изключително скъп лондонски хотел Риц излиза 540 евро, а един европейски депутат е похарчил за командировка в Рим изумяващите 1619 евро на ден.

Споделяне

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?