Европейските либерали за пореден път поискаха Борисов да се разграничи от патриотите

Европейските либерали за пореден път поискаха Борисов да се разграничи от патриотите

За пореден път в рамките на два дни ввропейските либерали (АЛДЕ) призоваха ГЕРБ да прекрати коалиционните си отношения с “Обединените патриоти”.

“Нападнах "Атака" и ще продължавам да го правя, защото не е отговорно такава партия да е в управлението”, заяви председателят на АЛДЕ Ханс ван Баален в речта си за откриване на Съвета на Партията на европейските либерали, който се провежда в София.

В словото си лидерът на дъщерната на АЛДЕ - ДПС Мустафа Карадайъ каза, че партията му продължава да е гарант за евроатлантическата ориентация на страната и разказа историята и приноса на ДПС по пътя на България към НАТО и ЕС. Карадайъ работи за бъдещето на Европа, макар да е в ролята на опозиционен лидер, похвали го Ханс ван Баален.

Както и в петък евролибералите не повдигнаха темата за депутата и медиен магнат Делян Пеевски.

ЕНП да отговори споделя ли коалиционната политика и култура на ГЕРБ, националистическата ориентация на партньорите им и да каже има ли промяна в евроатлантическата ориентация на ГЕРБ, както и за участието във властта на националисти, които са евроскептици, призова Карадайъ.

Същият въпрос зададе ван Баален преди ден.

Карадайъ поиска отговор на същите въпроси и от ГЕРБ, защото се чували "тревожни сигнали, които потвърждават оценката ни за опасността, коато носи националистическа политика". Като примери Карадайъ даде изявленията на лидера на "Атака" Волен Сидеров от Крим и декларацията на ВМРО срещу Сърбия. ГЕРБ трябва да даде отговори не само на обществото, но и на ЕС и НАТО, призова Карадайъ.

Лидерът на ДПС се обяви за превръщането на Европа в по-обединен съюз, в зона, свободна от радикализъм и за отрицание на Европа на различните скорости. За това обаче била нужна институционална и ценностна реформа. За нас сценарий, в който Европа върви на няколко скорости, не е решение на общите ни проблеми, каза Карадайъ. Той смята, че ЕС има нужда от обща европейска отбрана в рамките на НАТО, която да е важен стълб, за да се гарантира сигурността на европейските граждани, от обща охрана на границите на съюза, от по-силно икономическо пространство и единен пазар чрез членството на всички страни в еврозоната.

"Балканите са част от Европа. На Балканите може да сработи уникалният етнически модел на България, чиито идеолог и стратег е почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган, реализиран успешно с участие на ДПС през годините на прехода и който е основен гарант за този мирен преход", каза още Карадайъ по темата за разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани. Приоритет за ДПС е превръщане на Европа и Балканите в зона, свободна от популизъм, национализъм и радикализъм. ДПС е категорично против идеята за Европа на различни скорости.

Искаме активното включване на европейските граждани във вземането на решения и в изработването на политическия манифест за бъдещите европейски избори, каза пък вицепрезидентът на АЛДЕ и евродепутат Илхан Кючюк. Той обясни, че либералите започват форуми в различни страни, на които да се дискутират бъдещите политики - обща отбранителна политика, обща миграционна политика, разговор за финансовата и монетарна политика на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?