Европейският парламент обсъди проблема с бежанците в България

Европейският парламент и Европейската комисия изразиха решителната си готовност да останат солидарни с България по въпроса със сирийските бежанци, предаде БТА от Страсбург. От казаното по на пленарната сесия на парламента в Страсбург в сряда вечер обаче не става ясно в какво по-точно ще се изрази тази солидарност.

Пред евродепутатите комисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви, че постиженията на българските власти в овладяването на ситуацията трябва да бъдат признати, но и че все още обстановката буди сериозни тревоги. Малмстрьом призова всички държави от ЕС да отворят границите си за бежанците, за да може тежестта да бъде разпределена по-равномерно.

България досега направи много, за да предотврати по-нататъшното влошаване на положението и може да се каже, че обстановката е стабилна и вече не се влошава. Въпреки това налице са все още сериозни предизвикателства, например положението на мигрантите и търсещите убежище, настанени в приемните центрове, уточни тя. Положението в България е много сериозно и изисква предприемането на бързи действия, заяви Малмстрьом.

По нейните думи може да се пристъпи за пръв път към използването на текст от регламента от септември 2013 г. за установяването на общи критерии за определянето на държавата, която да разгледа молба за международна закрила. Според нея това предложение не цели да обвини някого, а да осигури солидарност с предоставянето на политическа и материална подкрепа на държава, поставена под особен миграционен натиск. Това би отправило ясен сигнал, че България не е сама и ЕК и ЕС са готови да ѝ помогнат в преодоляването на кризата, допълни еврокомисарят. Според нея това би било призив за солидарност с България - материална, финансова, оперативна.

Отблъскването на бежанците от границите не отговаря на европейските и международните изисквания, заявихме това нееднократно пред българските власти, посочи Малмстрьом.

От името на председателството на Съвета на ЕС гръцкият министър на външните работи Евангелос Венизелос посочи, че онези, които поемат основната тежест от миграционните потоци, се нуждаят от подкрепа. България е силно изложена на този натиск и сме готови да направим всичко по силите си, за да помогнем за справянето с това препятствие, добави той. По неговите думи държавите от ЕС са длъжни да осигурят условия на прием по международните стандарти. Венизелос определи положените от България усилия като похвални, предвид броя на мигрантите.

Споделяне

Още от България и ЕС

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?