Европейският парламент започва изслушванията на кандидатите за еврокомисари

Изпитът на Кристалина Георгиева ще е в четвъртък от 14.30 ч.

Европейският парламент започва изслушванията на кандидатите за еврокомисари

В Европейския парламент в Брюксел в понеделник започват изслушванията на кандидатите за еврокомисари в новата комисия с председател Жан-Клод Юнкер.

Те ще продължат до 7 октомври, като се предвижда в дните, в които има изслушвания, пред евродепутатите да застават по шестима кандидати. Номинираните ще бъдат изслушвани по поне три часа и ще отговарят на поне 45 устни въпроса. Ще бъдат изпитвани по двама кандидати едновременно, в две различни зали, предава БТА от Брюксел.

Оценките от изпитите ще бъдат определяни с мнозинство от председателите на съответните парламентарни комисии. Ако председателите не стигнат до решение, оценките ще бъдат гласувани от всички евродепутати, участвали в съответното изслушване.

След като оценката бъде съставена, тя ще бъде вписвана в протокол и предавана на председателя на ЕП. Оценките на всички кандидати ще бъдат съобщени на 9 октомври.

Възможно е някои от кандидатите да не преминат успешно изпита. Тогава процедурата предвижда те да бъдат изслушани отново, като не се изключва вероятността определените им ресори да бъдат променени, или държавите, които са ги излъчили, да ги сменят с друг кандидат. Подобни случаи имаше през 2004 и 2009 г..

Досега е известно, че някои евродепутати имат възражения срещу част от кандидатите, включително срещу предложените за заместници на Юнкер Франс Тимерманс (Холандия), Аленка Братушек (Словения), Юрки Катайнен (Финландия), както и срещу Мигел Канйете (Испания), Джонатан Хил (Великобритания), Пиер Московиси (Франция) и Тибор Наврачич (Унгария).

 Ако кандидатите преминат изпитите с успех, на 22 октомври ЕП следва да гласува в Страсбург състава на новата комисия и тя да влезе в длъжност на 1 ноември.

Българският кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева, предложена от Юнкер за един от неговите седмина заместници, ще бъде изслушана на 2 октомври от 14.30 ч. българско време. Изпитът ѝ ще бъде предаван на живо в интернет.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева вече е отговорила на шест писмено зададени въпроса, съобщи ЕП в понеделник.

Първият въпрос е как личната ѝ квалификация и досегашният ѝ опит отговарят на задълженията на комисар и изискването за защита на общия интерес на ЕС. Какво Ви мотивира, как ще допринасяте за напредъка по стратегическите за ЕК въпроси, какво осигурява Вашата независимост, питат евродепутатите.

Вторият въпрос цели да установи в каква степен кандидатът за комисар е склонен да се отчита пред ЕП. Депутатите очакват да разберат какъв ангажимент Георгиева би поела за увеличаването на прозрачността и за сътрудничеството си с ЕП по негови позиции и предложения за законодателни инициативи. Евродепутатите питат и дали Георгиева е готова да предоставя равнопоставена информация на парламента и на Съвета на ЕС.

Третият въпрос е свързан с анализа, че Съветът на ЕС постоянно ограничава планираните от ЕК разходи, което препятства икономическия растеж. Георгиева е попитана какво би направила, за да убеди бюджетните власти (да подкрепят) предоставяните от комисията проекти за разходи и за да може да бъде решен въпросът с неразплатените разходи по осъществени проекти по съответните програми.

Четвъртият въпрос е свързан с възможностите за преразглеждане на разходите по многогодишния бюджет на ЕС за периода до 2020 година. Евродепутатите питат дали кандидатът е готов за задълбочен и истински политически диалог по този въпрос с ЕП. Те се интересуват също за мнението му по предложението за въвеждането на "европейски ДДС" като приходно перо в общностния бюджет.

Петият въпрос цели да установи как Георгиева би осигурила отговорността на националните власти в харченето на европейските фондове. Евродепутатите питат също как тя възнамерява да следи ръководството на Европейската централна банка. Те се интересуват и от нейните виждания за осигуряването на равновесие между отговорността ѝ за борба с измамите и корупцията, включително за защита на подаващите сигнали, и защитата на основните и процедурните права и данни на отделните граждани.

Последният, шести въпрос, цели да установи кога Георгиева ще осигури обща информационна система на поне един от официалните езици на ЕС, съдържаща всички получатели на пари от европейските фондове. Евродепутатите питат и какви мерки тя възнамерява да предприеме, за да направи регистъра на лобистите задължителен.

Георгиева вече е отговорила на всички въпроси, зададени писмено. В четвъртък тя предстои да бъде изслушана устно, когато ще получи нови поне 45 въпроса.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа