Европейският съд отмени решение на финансовите министри за Франция и Германия

Върховният съд на Европейския съюз анулира решението на финансовите министри на съюза да отменят дисциплинарното наказание срещу Франция и Германия за нарушение на правилата за бюджетния дефицит, предаде Би Би Си.

Казусът бе внесен в съда от Европейската комисия. Върховният съд се произнесе в полза на комисията като орган, който има правомощия да прилага финансовите правила в организацията, известни още като Пакт за стабилност и растеж, които бяха изработени за регулиране на еврото. Съдът постанови, че решението на финансовите министри е несъвместимо с европейското законодателство.

Преди министрите да отменят санкциите срещу Германия и Франция, ЕК възнамеряваше да им наложи наказания, дори и глоби.

Съгласно регулациите на пакта, страните в еврозоната трябва да поддържат бюджетния си дефицит под 3% от брутния вътрешен продукт. Няколко държави обаче, сред които най-големите - Франция и Германия - нарушават правилото.

Миналия месец Европейската комисия обяви, че възнамерява да въведе промени в Пакта за стабилност, който да облекчи досегашните ограничения.

В решението на съда се посочва, че финансовите министри не могат да се разминават с правилата, залегнали в споразумението съгласно регулация 146797 ( тази регулация конкретизира правилата на пакта).

Финансовите министри на Франция и Германия отказаха да коментират съдебното решение самостоятелно. Вместо това в съвместно изявление на всички финансови министри на ЕС се посочва, че те приветстват решението, което изяснява ситуацията.

През ноември 2003 г., финансовите министри на ЕС начело с френския и германския представител гласуваха за прекратяване на предложените санкции срещу Франция и Германия, с аргумента, че ограничението за трите процента е твърде сурово.

Комисията обаче обжалва пред съда на ЕС решението на министрите. И макар ЕК да се съгласи с необходимостта от разхлабване на предвидените в пакта ограничения, тя продължи да се противопоставя на вмешателства от страна на финансовите министри.

Ограничението за трите процента и предвидените санкции и глоби при нарушаването му бяха приети, за да предотвратят възможността лошата бюджетна политика в една страна - членка да повлияе на останалите в еврозоната.

Пактът за стабилност и растеж и до днес се смята за спорен, като критиците му изтъкват, че фокусирането му върху борбата с инфлацията го прави по- неефективен да се справя с други проблеми, като бавния растеж.

По-малки държави, като Холандия, настояват всички 12 страни от еврозоната да спазват правилата.

Португалия положи големи усилия да овладее бюджетния си дефицит. Същото се опитват да направят Италия и Гърция.

С превишени дефицити са 6 от 10-те нови страни - членки на ЕС, които ще се присъединят към еврозоната - Кипър, Чехия, Унгария, Малта, Полша и Словакия.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?