Европейският съд разрешил бутането на ромското гето в Гърмен да продължи

Снимка: БГНЕС

Европейският съд разрешил бутането на незаконните постройки в ромските гета Максуда във Варна и Кремиковци в Гърмен да продължи. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова във Варна.

"Европейският съд по правата на човека е отказал исканата от адвокатите на хората в Гърмен и Максуда привременна мярка. Това означава, че съдът не счита, че има основание да спре или отмени издадените заповеди за премахване на незаконните постройки там", каза Павлова.

Тя посочи, че на жителите от Гърмен и Максуда е предложено настаняване, но те са отказали.

Регионалният министър не уточни кога ще продължи събарянето на незаконните постройки в двете махали.

Събарянето на ромските къщите в Гърмен спря на 13 юли, след намесата на Европейския съд по правата на човека, според който българските власти трябва да намерят "привременно" решение като осигурят подслон за ромите". Преди това на 29 юни бяха съборени четири къщи.

Незаконното строителство не може и няма да бъде толерирано, каза министър Павлова. Тя посочи, че в Закона за устройство на територията не е предвидено узаконяване на незаконни строежи.

В голямата си част незаконните къщи в Максуда и Гърмен са не само незаконни, но и опасни за живота и здравето на хората, които живеят там, каза Павлова. Виждането ни е, че те трябва да бъдат съборени, допълни тя.

Министърът обърна внимание, че със средства от оперативна програма "Регионално развитие" са изградени социални жилища в Девня, Видин, както и в други населени места за ромите.

На настанените в тях е осигурено обучение, допълнителна квалификация и интеграция, финансирани със средства от Програмата за развитие на човешките ресурси. Това ще продължи като политика, но не трябва да се допуска незаконно строителство и заграбване на частни имоти, каза министър Павлова.

Споделяне

Още от България