Европейският съд в Страсбург осъди Русия по дело за домашно насилие

Европейският съд в Страсбург осъди Русия по дело за домашно насилие

Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди Москва по дело за домашно насилие, предаде Франс прес.

Съдът бе сезиран от 34-годишна рускиня, която между януари 2016 и март миналата година е била малтретирана от своя бивш партньор, който я заплашвал с убийство, след като тя сложила край на връзката им.

По време на един от случаите на насилие партньорът ѝ на няколко пъти я ударил по лицето и по корема, докато тя е била бременна. Вследствие на ударите бременността е била прекъсната.

При друг случай бившият партньор срязал кабел от спирачната система на автомобила на потърпевшата, която се опитал и да отвлече.

Потърпевшата всеки път сигнализирала в полицията и показвала на представителите на властите своите наранявания, но така и не започнало разследване по случая, като властите предявявали аргумента, че не е извършено нарушение, което да доведе до наказателно преследване.

В крайна сметка било започнато едно-единствено разследване през март миналата година, след като бившият партньор разпространил в интернет снимки на жената без нейно съгласие. Младата жена, която впоследствие сменила името си, поискала закрила от държавата, но така и не получила отговор.

В решението си съдът в Страсбург изразява изключително строга оценка за руското право, "което не признава домашното насилие".

Според съда тези празноти в руското право показват, че властите не желаят да си дадат сметка за сериозността на проблема с домашното насилие в Русия, което засяга жените в много по-голяма степен от мъжете.

"Толерирайки една атмосфера, благоприятстваща домашното насилие, Русия не е създала условия за истинско равенство между половете", изтъква Съдът в Страсбург в решението си и постановява, че Русия е нарушила член 3 (забрана на нечовешкото и унизителното третиране) и член 14 (забрана на дискриминацията) на Европейската конвенция за правата на човека.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?