Европейският съвет удължи с 6 месеца санкциите срещу Русия

Доналд Туск

На заседанието си в Брюксел късно вечерта в четвъртък Европейският съвет удължи с нови шест месеца икономическите санкции, наложени на Русия, заради липсата на напредък в прилагане от страна на Москва на Минските споразумения за прекратяване на конфликта в Източна Украйна.

Това съобщи късно снощи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Франс прес.

"Лидерите на ЕС решиха единодушно да удължат санкциите срещу Русия, защото няма никакъв напредък към прилагане на Минските споразумения", написа Туск в Туитър.

Минските споразумения бяха договорени между Русия, Украйна, Германия и Франция.

Лидерите на ЕС настояват за незабавно освобождаване на всички украински моряци, задържани след сблъсъка между Русия и Украйна в Керченския проток, за връщане на корабите и за свободно преминаване на всички кораби през Керченския проток, предаде ДПА, като цитира Туск.

Санкциите срещу Русия бяха наложени през юли 2014 г. и се подновяват на всеки шест месеца, напомня АФП. Те засягат финансовия, енергийния и отбранителния сектор в Русия и ограничават достъпа на руски банки до европейските пазари, както и вноса на някои европейски стоки в Русия, напомня ДПА.

Страните от ЕС имат разногласия дали да наложат допълнителни санкции на Русия заради сблъсъка в Керченския проток, отбелязва ДПА. Страни като Италия и Унгария са против, а Великобритания и балтийските държави искат по-твърда позиция.

Споделяне

Още от Европа