Европейският съюз загрижен за бедността в България

Европейската комисия определя нивата на бедност в България като тревожни. Близо половината население (49%) e изложено на риск от бедност и социално изключване. За сравнение в Румъния и Литва застрашени от бедност са 40% от населението при средно за страните от Еврозоната - 25%. Това е посочено в тримесечния преглед на трудовата заетост и социалното положение в ЕС за последното тримесечие на 2012 г., като има отделно посветена част за ситуацията у нас.

 

Крайните мерки за икономии са подобрили значително бюджетните позиции на страната ни, но това е станало с цената на растящо социално недоволство, е посочено в доклада.

 

В него се казва още, че масовите протести в края на януари в 30 града са довели до оставка на дясно-центристкото правителството на Бойко Борисов. Протестите пък са били предизвикани от необичайно високите сметки за ток – средно два пъти по-високи спрямо предходния месец.

 

85% от месечните доходи на домакинствата у нас отиват за покриването на основни нужни. Близо половината българи (44%) търпят сериозни материални лишения през 2011 г. Това е най-висок в ЕС процент - пет пъти по-висок от средния.

 

Средната заплата в България е най-ниската в Европейския съюз – 768 лева (393 евро). 22% от работниците получават минимална заплата, която е 310 лева (153 евро).

 

Данните за БВП за първите три тримесечия на 2012 г. показват забавяне на растежа до 0.8%, което е спад от 1.7% спрямо 2011 г.. Основният двигател на растежа е бил вътрешното търсене, подкрепен от възстановяването на частното потребление.

 

Въпреки скромния растеж на БВП, пазарът на труда остава слаб. Най-засегнати са работниците с ниска квалификация, в по-бедните региони и работещите в строителството. От 5.6% безработни през 2008 г. през изминалата броят на хората без работа вече е над 12%. За същия период младежката безработица се е удвоила и достига 28%.

 

Негативната картина се допълва и от неблагоприятните демографски тенденции. Продължителността на живота на жените у нас е най-ниската в Евросъюза – 78 години при средни над 83. Мъжете живеят до 71 години, което е третата най-ниска продължителност на живота.

 

"Социалната криза в Европа продължава да се задълбочава и в редица държави членки няма признаци за скорошно подобрение. Най-тежко са засегнати най-бедните. Правителствата трябва да инвестират в начини за постигане на приобщаващ растеж и да дадат на хората реална възможност да изкарват достатъчно пари - в приетия през февруари пакет на ЕК за социални инвестиции бяха подчертани начини за постигане на тази цел. Най-силно се нуждаем от солидарност: в рамките на отделните страни и между тях. Можем да преодолеем тази криза само с общи усилия", заявява Ласло Андор, комисар по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване.

През януари 2013 г. без работа са 26.2 млн. души в ЕС (19 млн. в Еврозоната), което е 10.8% от икономически активното население. Разликата в равнището на безработицата между южната част, периферията и северната част на Еврозоната е достигнала безпрецедентните 10 процентни пункта през 2012 г., е отбелязано в доклада.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа