Европредседателството глътва още 12 млн. лв. за ведионаблюдение и комуникации

Европредседателството глътва още 12 млн. лв. за ведионаблюдение и комуникации

Кабинетът отпусна допълнителни 12 млн. лева за обезпечаването на мерки за сигурност по време на българското председателство на Съвета на ЕС догодина, съобщи в сряда правителствената информационна служба.

Според решението, взето на редовното заседание на Министерския съвет, 9.5 млн лв. от тази сума са предназначени за МВР, 0.5 млн. лв. са за ДАНС, а 2 млн. лв. – за Столичната община (СО).

Средствата са предназначени за подобряване на радиопокритието и капацитета на съществуващата радиокомуникационна среда в София и в сградата на НДК, където ще бъдат организирани събитията, свързани с европредседателството на страната ни.

Предвидени са и мерки за подобряване на комуникацията между МВР, НСО, ДАНС, Министерския съвет, Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС и НДК.

Част от допълнителните средства ще отидат и за единна платформа за интегриране на системите за видеонаблюдение и обмен на информация със системите на столичната полиция, СО, летище София и НДК. Тя ще бъда свързана и със системите за видеонаблюдение на метрото.

Борисов предлага отпускането на допълнителните средства с мотива," за да не чуваме повече "орязали, не дали, не подсигурили“.

"Освен това, то ще остане, тъй като сега всичките системи така са правени и сглобявани, че на практика не могат да работят съвместимо или са взимани и такива камери, че не можеш да разбереш кой кой е на тях. Така че, за това отпускаме тези допълнителни пари4, разяснява премиерът, цитиран в публикуваната стенограма от заседанието.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?