Евростат: 2% е икономическият растеж през 2004 г. в eврозоната

Икономическият растеж в еврозоната достигна 2% през 2004 г. след 0,5% през 2003 г., а общо за 25-те страни от ЕС е бил 2,3% спрямо 0,9% през предходната 2003 г., сочи предварителната оценка на Евростат, която бе обявена във вторник.

Растежът е бил силен през първата половина на 2004 г., преди да намали темпото си през последните месеци. През четвъртото тримесечие увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) се е ограничило до 0,2% в еврозоната и до 0,3% в 25-те, отбелязва АФП, цитирайки комюнике на Евростат.

Оценката на статистическата агенция на ЕС се основава на данни от няколко страни с голяма тежест в ЕС. Това са Германия, Франция, Италия, Испания и Великобритания.

Забавянето в края на годината се обяснява с незадоволителните резултати на редица страни, които имат отрицателен растеж: БВП на Германия, първата икономика в района, е спаднал с 0,2% през четвъртото тримесечие, а на Италия - с 0,3%, на Холандия и на Гърция - с 0,1%.

За сметка на това Франция, която отчита растеж от 0,7% през последните три месеца на годината, както и Испания с увеличение на БВП с 0,8% за същия период, са сред "отличниците", отбелязва АФП.

Европейската комисия преразгледа към понижение с 0,1% прогнозата си за растежа в еврозоната за първото тримесечие на 2005 г. в коридора от 2,1 до 0,6% или средно 0,4%. Брюксел залага на същия растеж и през второто тримесечие, припомня АФП.

Споделяне

Още от Бизнес