Евростат: Страните-кандидатки отчитат силен икономически растеж

Икономическият растеж на страните от групата на осемте от Централна и Източна Европа , които трябва да се присъединят към Европейския съюз на 1 май 2004 г., силно се ускорява, предаде ДПА, цитирайки данни на Евростат. Общият среден растеж на страните от региона е 3,2 процента през второто тримесечие на 2003 г. в сравнение със същия период година по-рано.

Присъединяващите се страни са Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения. Освен тях в началото на май идната година се очаква в ЕС да влязат Малта и Кипър.

Данните за второто тримесечие показват ускоряване на икономическия растеж в сравнение с 2,7-те процента, отчетени през първото тримесечие. Освен това те са твърде над растежа в ЕС от едва 0,5 на сто през второто тримесечие на годината спрямо същия период на 2002 г., допълва ДПА.

В началото на седмицата ЕС прогнозира, че брутният вътрешен продукт /БВП/ на присъединяващите се страни ще се увеличи с 3,1 на сто през тази година. Най-силен икономически растеж от 6,7 процента през второто тримесечие има Литва, която през предходните три години отчете увеличение на БВП с 9,3 процента.

БВП на Латвия е нараснал с 6,2 на сто през второто тримесечие след 8,8 на сто увеличение през първите три месеца на годината. Словакия и Полша имат растеж от 3,8 на сто през второто тримесечие след съответно 4,1 и 2,2 на сто през първото тримесечие.

Словения и Чехия отчитат 2,1 на сто растеж. И двете страни имат леко забавяне на растежа, който през първите три месеца на годината бе съответно 2,3 на сто и 2,4 на сто.

По БТА

Още от Европа

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: