Еврото пак поскъпна спрямо долара след новия спад в жилищния пазар в САЩ

Еврото поскъпна спрямо долара в сряда и стигна 1.42 долара, след като САЩ отчетоха, че през септември изграждането на нови жилища в страната е намаляло и инфлацията се е повишила малко над очакванията на анализаторите, предаде АП, цитирана от БТА.

Еврото се разменяше за 1.4212 долара в следобедната европейска търговия, след като през по-голямата част от днешната сесия се движеше около 1.42 долара. Късно вчера то се разменяше за 1.4164 долара.

Доларът отбеляза рекордно слаби стойности спрямо еврото, след като Управлението за федералния резерв (УФР) на САЩ понижи лихвените си проценти с над половин пункт, което превиши прогнозите на анализаторите. На фона на твърденията, че ще последва ново понижение, на 1 октомври еврото достигна рекордно висок курс за всички времена, като се разменяше за 1.4282 долара.

Днес министерството на търговията на САЩ отчете, че изграждането на нови жилища в САЩ е спаднало с 10.2% през септември, отразявайки задълбочаващите се проблеми в жилищния сектор в страната.

Междувременно индексът на потребителските цени на министерството на труда отчете повишение с 0.3% миналия месец заради поскъпването на енергията и хранителните продукти. Това е малко над 0.2%, което очакваха икономистите, но едва ли ще бъде бариера пред бъдещо понижаване на лихвените проценти в САЩ.

Споделяне

Още от Бизнес