Еврото под натиск заради кризата в Гърция

Нарастващите притеснения за възможностите на Гърция да плаща задълженията си продължават да притискат финансовите пазари. В петък еврото отбеляза пореден спад спрямо долара, който е най-големият от шест месеца насам.

В същото време гръцкият министър-председател Георгиос Папандреу и финансовият министър Георгиос Папаконстантин отрекоха на Световния икономически форум в Давос съществуването на нов план "Б" към вече обявените бюджетни мерки за страната, като например отпускане на средства от Европейския съюз.

"Гърция е в ситуация, в която трябва да предприемем много силни мерки и структурни промени в страната ни. Ние сме решени да приложим програмата", каза Папандреу.

Сривът на гръцките държавни облигации и силният спад на еврото въпреки ангажиментите, поети от Атина, пораждат от началото на седмицата предположения за евентуална извънредна инициатива на някои европейски страни за финансово подпомагане на Гърция, отбелязва Франс прес.

ЕС също обяви, че няма начин Гърция да фалира или да напусне еврозоната.

Публичният дълг на страната е около 300 млрд. евро. Гръцкият финансов министър призна, че страната му може и да не е в състояние да покрива задълженията си.

Вярно е, че ако обслужваме целия външен дълг от 54 млрд. евро, това ще застраши до голяма степен способността ни да правим други неща, коментира министър Папаконстантин. В същото време той увери, че страната му прави всичко необходимо за понижаване на дефицита.

Появиха се предположения, че, ако е необходимо, ЕС ще се ангажира с подпомагането на Гърция, но това е по-скоро за успокояване на финансовите пазари.

Еврокомисарят по финансовите въпроси Хоакин Алмуния обаче заяви в Давос, че 16-те страни от еврозоната не разглеждат нито план за спасяване на Гърция, нито пък вероятността за неин фалит.

"Солидарността е възможна и ще я има. Спасяване от фалит е невъзможно и няма да има", заяви еврокомисарят пред Ройтерс.

Ден по-рано Германия и Франция опровергаха информация във френския в. "Монд", че някои от правителствата на страните от еврозоната, сред които Франция и Германия, подготвят механизъм за финансова подкрепа на Гърция, съгласувайки действията си с европейските институции. Според изданието този механизъм може да включва двустранни заеми от страни от еврозоната, както и предсрочно изплащане на европейски субсидии.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?