Евротрансплант ще помага за трансплантации, които не се правят у нас

Организацията за обмен на органи Евротрансплант ще помага на България за извършването на трансплантации, които на този етап не се осъществяват у нас, обяви в петък директорът на Агенцията за трансплантации Теодора Джалева. Тя обясни, че става въпрос за тънкочревни трансплантации, такива на бял дроб, панкреас и полиорганни. Занапред при нужда на пациент от такава трансплантация българската агенция ще се свързва с Евротрансплант.

Оттам ще подават информация в кои европейски трансплантационни центрове се извършват такива операции и ще ни насочват. Другата опция е техни експерти да идват в България и да извършват трансплантациите, като наред с това обучават наши специалисти.

На този етап обаче едва ли можем да разчитаме на органи по линия на Евротрансплант, въпреки че в началото на тази година България предостави на Германия черен дроб, за който в страната ни нямаше реципиент.

Водещи специалисти в областта на трансплантациите у нас като директора на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев и директора на болница "Лозенец "д-р Любомир Спасов изразиха скептицизъм, че България може да получи органи, но приветстваха инициативата.

България все още не е член на Евротрансплант, но е подала молба за членство. В Евротрансплант участват седем европейски държави - Австрия, Белгия, Хърватска, Германия, Люксембург, Холандия и Словения.

Сред условията за присъединяването ни към организацията е да увеличим броя на донорите. Иначе страната ни покрива другите критерии като нормативна база, медицински стандарти, болнични структури. Трупните донори у нас от началото на годината досега са трима. През миналата година техният брой е бил 11. България изостава изключително много на фона на останалите европейски страни по отношение на донорството и у нас се правят многократно по-малко трансплантации спрямо други държави.

В ЕС пациентите с мозъчна смърт, подходящи за донори са 10 на 1 млн. души годишно. В България те са 1.2 на 1 млн. души. На фона на тази стряскаща статистика болниците у нас подават изключително малко донори. Затова от края на миналата година Агенцията по трансплантациите започна да създава нова организация за реакции при донорска ситуация.

Все още няма развитие на идеята България заедно с други съседни държави да учреди балканска организация за обмен на органи. Някои специалисти я поддържат с аргументите, че това дава възможност за по-бързи реакции, а и имаме сходен генофонд. Сърцето и черният дроб могат да се използват за трансплантация само до 5 часа след взимането им, а бъбреците до 36 часа, поради което трябва да се действа бързо при донорска ситуация.

Други са на мнение, че страната ни трябва да се стреми към членство в Евротрансплант и е безсмислено създаването на балканска организация.

Споделяне

Още по темата

Още от България