Евтините панелки върнаха интереса на купувачите

Евтините панелки върнаха интереса на купувачите

През март се забелязва тенденция на ръст в сделките с панелни апартаменти заради ниските им цени, пише консултантската компания "КредитЦентър" в оповестен в понеделник анализ.

Евтините панелки привличат интереса на най-голямата активна група купувачи на имоти през март. Това са хората, които търсят да закупят двустайни жилища на цена между 35 000 и 45 000 евро.

През последните два месеца се подобриха и условията, при които банките кредитират покупките на панелни апартаменти. Финансирането на такива сделки най-често става на 70 до 75% от стойността им, което означава, че кредитите се движат между 25 000 и 30 000 евро. При срок на кредитите от 20 години, купувачите плащат месечна вноска между 400 и 500 лева – приемлив разход за семействата със средни за големите градове доходи. В повечето случаи клиентите, които искат да закупят такова жилище, живеят под наем и плащат наеми от същия порядък.

Купувачи пробват да изтеглят 100% от цената на имота

Ниските цени на имотите доведоха до още една нова за пазара тенденция - появата на клиенти, които искат 100% финансиране на сделката с недвижим имот. Това най-често са хора с добри и стабилни доходи, но без спестени собствени средства, с които да поемат необходимото самоучастие и другите разходи, съпътстващи тегленето на кредит и покупката на недвижим имот.

В сегашните условия обаче финансирането на 100% от сделката е невъзможно, освен ако клиентите нямат второ жилище, което да ипотекират, а допълването на липсващите средства с потребителски кредит или заеми от приятели и роднини невинаги е добро решение. При анализ на лошите кредити става ясно, че по-голямата част от тях се дължат именно на теглене на максималните размери кредити или допълнителното теглене на един или два потребителски кредита освен ипотечния. Дори при ниски цени, не трябва да се прави сделка на всяка цена, защото такива покупки крият много бъдещи рискове и в голямата си част завършват като лоши заеми.

Процентът на финансиране остава главно между 50% и 60% от общата стойност на покупката. Кредитополучателите, избрали такъв процент, представляват 35.4 на сто от всички. Следват ги тези, които покриват с ипотечен кредит между 40% и 50% от цената на имота си – те са 21.3% от кредитополучателите.

Слаб ръст в средния размер на изтеглените кредити

Активността на купувачите доведе до повишение в средния размер на кредита в края на първото тримесечие на годината. Сумата надхвърля 40 000 евро за март при данни за предходния февруари от малко над 38 хиляди. Причините са основно в по-високите обеми и активизирането на покупките с инвестиционна цел, които традиционно се извършват от по-платежоспособни клиенти.

Средният размер на ипотечните кредити, изтеглени в столицата, възлизат на 45 500 евро, като едва 2% от тях са в лева. Във Варна пък продължава тенденцията към увеличаване на средния размер – той е 39 650 през месец март, което е с около 2000 евро повече отколкото през февруари. Пловдив и Бургас все още остават далеч от активността в София и Варна. През летните месеци се очаква да нараства делът на получените кредити в морските ни градове, което да доведе и до по-големи движения в средния размер.

Кредитите в размер на 10 000 до 30 000 евро отново заемат водещата позиция и са най-предпочитани от кредитополучателите – 41.8%. Страхът от риска на големите кредити обаче постепенно започва да отстъпва и потребителите на ипотечни кредити стават по-смели през март. Доказателство за това е стопилата се разлика между най-популярните кредити в момента и заемащите втора позиция стойности между 30 000 и 50 000 евро, които представляват близо 40% от всички. Все още единични са исканията за кредити над 70 хиляди евро. Причината, освен в нежеланието на клиентите да се ангажират с изплащането на големи суми, се крие и в по-ниската абсолютна стойност на изгодните предложения за покупка на жилища.

Съотношението между еврото и лева отново е изцяло в полза на европейската валута, където кредитирането се извършва на много по-добри условия. Данните сочат, че през март съотношението е 93 на 7.

Споделяне

Още от Имоти

Какво очаквате да свърши служебното правителство?