"Файнейшъл таймс" разкрива развоен ИТ център в София

FT Core ще наеме около 100 специалисти, които ще управляват изданията на британската медийна компания

"Файнейшъл таймс" разкрива развоен ИТ център в София

Британската медийна компания "Файнейшъл Таймс" (Financial Times – FT) ще разкрие развоен ИТ център до края на годината в София. В момента тече процес по набиране на персонал. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с Джон Кундерт, директор по финансовите въпроси на медията.

Първоначално FT ще си партнира с друг британски инвеститор с дейност у нас "Xoomworks Technology". Той ще помогне на медийната група за създаването на технологичен екип, който се очаква да достигне до 100 специалисти в рамките на една година. Специалистите, които се наемат на работа, са софтуерни инженери, бизнес анализатори, експерти по управление на проекти и на продуктите. Плановете на FT са до две години да оперира напълно самостоятелно в София.

"Навлизането на толкова сериозно име в нашата страна е пореден положителен сигнал за българската икономика", коментира Александър Манолев. Той акцентира, че България има най-бързо развиващият се сектор на информационните и комуникационните технология в Югоизточна Европа.

Основно изискване за нас е всеки специалист, който бъде нает в София, да отговаря на изискванията, които имаме и към служителите ни в Лондон, каза Джон Кундерт. По думите му са проучени редица държави на няколко континента, но са се спрели на България, защото може да отговори на това изискване. Тук намерихме не само много добър партньор в лицето на "Xoomworks", но и специалисти, които да отговорят на световните критерии на FT, защото за нас този проект не е аутсорсинг, а разрастване на семейството ни, каза още Кундерт.

Той изрази надежда, че темповете за реализиране на проекта, ще изпреварят прогнозите, и подчерта доброто сътрудничество, което е имал със Службата по търговско-икономическо сътрудничество на България в Лондон в етапа на проучване на дестинацията за инвестиция.

Антъни Баринг, финансов директор на британската ИТ компания "Xoomworks Technology", който също участва в срещата, посочи, че компанията им се чувства много добре в страната ни и тук намират квалифицирани експерти в своята област.

Откриването на технологичния офис в София е за отдела FT Core, който поддържа всички платформи на изданието. FT Core има своя платформа за данни, която следи какво правят читателите на уебсайта на Financial Times. Отделът обработва информация на потребителите, тяхното поведение и цели да разбере какви са интересите им.

Към момента FT има 930 хил. платени абонати, от които 714 хил. са само за дигитално съдържание. На ден статиите на сайта се четат средно около 1.9 млн. пъти. Всеки неплатен потребител има право на малък брой статии, които да прочете, преди да премине към платена версия. За медийната група работят около 600 журналисти от цял свят. През 2015 г. британското издание е придобито от японската издателска група Nikkei Inc за 844 млн. британски лири.

Софийският офис на FT Core ще бъде управляван от базираната в София британска консултантска компания "Xoomworks", която оперира чрез дружеството "Кзуумуъркс". Проектът ще се управлява по модела "създай, управлявай, прехвърли" (Build, Operate, Transfer). Плановете на FT са развойният център в София да премине изцяло в ръцете на медията до пет години. Лондонският център на FT Core ще бъде затворен и работата на екипа ще се пренесе изцяло на българска земя.

"Xoomworks Technology" е британска софтуерна компания, която през 2015 г. разкрива своя развойно-технологична дейност в областта на информационните технологии в София. Компанията специализира в създаване на дигитални иновации, мобилни приложения и софтуер за контрол и проследяване на качеството. Разработките на фирмата са насочени към потребители от сферата на счетоводството, управлението на обществени поръчки, туризма, енергетиката и строителството.

От 2013 г. до сега по Закона за насърчаване на инвестициите се реализират инвестиционни проекти в областта на услугите на стойност близо 180 млн. лв. Те ще доведат до последователното разкриване на над 6400 нови работни места, предимно за високо квалифицирани специалисти, посочи заместник-министърът на икономиката.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?