"Файненшъл таймс": Бракът между капитализма и демокрацията е уязвим

"Файненшъл таймс": Бракът между капитализма и демокрацията е уязвим
Лондонският финансов всекидневник "Файненшъл таймс"  публикува статия за нарастващия разрив между капитализма и демокрацията. Според автора "бракът" между либералната демокрация и глобалния капитализъм не може да се смята за даденост, което става все по-явно в съвременния свят. 
 
Това се потвърждава и от политическите процеси, протичащи в ключовите демократични страни, и намира израз в президентските кандидатури на авторитарни политици. 
 
Не може да се приеме за непоклатимо правило това, че успехът на политическите и икономическите системи в западния свят беше притегателен пример за всички останали страни в продължение на четири десетилетия, отбелязва вестникът. 
 
Авторът признава, че има естествена връзка между либералната демокрация, разбирана като комбинация от всеобщо избирателно право и утвърдени граждански и лични права, от една страна, и капитализма с правото свободно да купуваш и продаваш стоки, услуги, капитал и собствения си труд - от друга. . 
 
Между демокрацията и капитализма обаче се поражда напрежение, което все по-ясно излиза наяве, се казва в статията. Демокрацията е егалитарна, т.е предполага равенство, а капитализмът е неегалитарен, поне що се отнася до резултатите. Ако икономиката закъса, мнозинството може да предпочете авторитаризма, както стана през 1930-те години. 
 
Ако пък икономическите резултати станат твърде различни за отделните индивиди, те могат да превърнат демокрацията в плутокрация, подчертава "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.
 
Ако искаме да се запази легитимността на нашите демократични политически системи, икономическата политика следва да бъде ориентирана към защита на интересите на мнозинството, а не на малцинството. 
 
На първо място следва да се постави гражданството, пред което политиците да се отчитат. Ако не успеем да направим това, фундаментът на нашия политически ред вероятно ще "поддаде", което няма да е добре за никого.
 
Бракът между либералната демокрация и капитализма се нуждае от обгрижване и не може да се смята за нещо дадено веднъж завинаги, предупреждава британският всекидневник. 
Споделяне

Още от Свят