Фалшификатори на долара са дадени на съд в Бургас

Следствието в Бургас праща на съд петима обвиняеми за фалшифициране, продажба и разпространение на щатски долари, съобщиха от пресцентъра на Националната следствена служба (НСлС). Делото е внесено в Окръжната прокуратура-Бургас на 30 юни.

В престъпната група са участват Михаил Теохаров, Мартин Динков, Александър Христов, Радостин Радев и Еленка Фердинандова. Следственото дело е образувано на 17 февруари по справка за операция на НСБОП.

Антимафиотите са съобщили, че имат оперативна информация за лице с малко име Сашо от Бургас, което предлага за продажба фалшиви банкноти с номинал 100 щатски долара. Въпросният Сашо предлагал сделка на стойност 260 000 щатски долара, които са предназначени за износ в чужбина. По оперативен път е била получена мостра от тези фалшиви щатски долари, които след сравнителен анализ от "Сикрет сървиз" САЩ се оказват неизвестен до момента фалшификат.

При оглед претърсване в печатница в Бургас са били открити и иззети множество полиграфски материали, представляващи цялата предпечатна подготовка за изготвянето на фалшификатите.

В печатницата е намерена и необходимата за производството техника, както и лист с отпечатани 6 броя стодоларови банкноти, в дървена кутия е намерена една стодоларова банкнота, в мъжко кожено яке е открит плик със 7 броя стодоларови банкноти, две от които без номер.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?