Фалстарт с гражданските номинации за кандидат-президент в РБ

Лукарски обяви за "изцепка" и "гаф" обявените имена на Гроздан Караджов и Трайчо Трайков

Божидар Лукарски

Във вторник, часове след като депутатът от Реформаторския блок (РБ) Иван Иванов съобщи, че колегите му от Гражданския съвет на РБ Гроздан Караджов и Трайчо Трайков са сред обсъжданите номинации за кандидат-президент, лидерът на СДС Божидар Лукарски обяви изказването му за изненада, изцепка и политически гаф. "Днес имахме Изпълнителен съвет на Блока и не се извади нито едно име. Дали са го обсъждали хората от гражданската квота не знам, но това е политическо незряло", заяви видимо разгневен Лукарски пред бТВ.

Той припомни, че в РБ са се разбрали да събират номинации до 20 юли, а до края на месеца те да бъдат обсъдени.

Според него не само оповестяването към медиите е било подранило, но и по този начин Иван Иванов е направил много лоша услуга на депутата Гроздан Караджов и бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който сега е общински съветник.

Днес имахме съвет на блока, всички бяхме на заседанието и не се извади нито едно име, каза Лукарски, който е и министър на икономиката.

"Какво са обсъждали от гражданската квота не знам, но е политически незряло това, което направи Иван Иванов”, допълни той.

По думите му, погледнато извън гафа, Караджов и Трайков са добри кандидатури, но тази "самостоятелна изява” може и да ги извади от вътрешната надпревара за номинация, след това, което ще им се случи в медиите. "Днешните изцепки в стил Иван Иванов не допринасят за общото в Блока, той (Иванов) трябва да се извини на Караджов и Трайков, не беше джентълменско това", каза още Лукарски.

"Аз предложих гражданската квота да изведат кандидатури. Това обаче не значи, че отричаме партийното. Приветстваме и други партии в Блока да извадят кандидатури. Ние в СДС сме категорични, че няма да обявим свои кандидати”, каза още лидерът на СДС.

По-рано депутатът от РБ и зам.-председател на парламента Иван Иванов съобщи във Велико Търново, че Караджов и Трайков са две от имената, които са номинирани за президентските избори от Гражданския съвет на Реформаторския блок.

"Смятам, че са достатъчно почтени, евроатлантически ориентирани, добри професионалисти, с управленски опит и засега те са хората, които обсъждаме, но днеска ще има заседание на Изпълнителния съвет в София и най-вероятно, едва ли тази седмица, но до към 20 юли сме си сложили рамка, до която ние да обсъждаме", каза Иванов.

В същото време вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева коментира във вторник сутринта пред БНТ, че Реформаторският блок все още няма кандидат за президент, защото липсва очевиден фаворит, а две от партиите в блока - нейната и ДСБ, "гледат в различни посоки".

Преди седмица партията на Кунева, след СДС и ДСБ, подкрепи идеята за гражданска кандидатура. В същото време обаче ДБГ не изключи варианта и за партийна номинация на надпартиен кандидат.

Според Кунева е добре номинациите да се обявят по-рано и Реформаторският блок би искал да е първата коалиция с ясен кандидат. По думите ѝ "цялото забавяне на президентската кампания е в ущърб на обществото."

"Няма време да разпитаме обществено какво мислят предложените за този пост за бъдещето на Европа, за сигурността, за образованието, за икономиката. А трябва да чуем тези кандидати", обясни още тя, давайки приоритет на външната политика.

Кунева каза, че в РБ се обсъждали две възможности - кандидатът да е партиен или да е издигнат от инициативен комитет с повече граждански профил.

Лукарски посочи, че въпреки всичко случило се през последните месеци, партиите от РБ все още гледат в една посока и вероятно след президентските избори ще трябва да преподпишат споразумението си.

Иван Иванов от своя страна прогнозира, че кандидатът на ГЕРБ за президентските избори ще бъде политик, чиято първа буква на малкото име, съвпада с първата буква на второто му име, но отказа да коментира в коя част на азбуката са буквите. Според него БСП и АБВ ще се представят силно на президентските избори, ако заложат на утвърдена надпартийна кандидатура.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?