Фандъкова смята да качи шофьорите на велосипеди

Фандъкова смята да качи шофьорите на велосипеди

Изграждането на велоалеи е една от алтернативите, заедно с метрото и новите тролеи, по които работи Столичната община, за да не се налага на гражданите да плащат за паркиране в Синя зона. Това обясни в петък кметът на София Йорданка Фандъкова по повод недоволството от двойното увеличение за паркиране в центъра.

На протеста в четвъртък участваха предимно хора, живеещи в центъра на града, които се обявиха срещу липсата на гарантирани паркоместа, въпреки че ще бъдат принудени да плащат годишни такса от по 150 лева на година. Общинската администрация все още няма отговор на поставени въпроси.

 

За сметка на това Фандъкова се концентрира върху обясненията как ще се намали трафика на автомобили от периферните квартали на града към центъра. От думите ѝ стана ясно, че смята накара шофьорите да се качат на велосипеди и обеща 65 км нови велоалеи.

 

При проверката на обновения бул. "Мария Луиза", тя обясни, че за първи път в този участък е изградена велоалея с настилка от полимербетон.

 

"На бул. "Ломско шосе" беше изградена велоалея още миналата година, сега има около 2.5 км нова част - от "Лъвов мост" до надлез "Надежда". Така общо отсечката за движение на колоездачи ще стане около 4 км и с нея велоалеите в София стават около 30 километра", посочи Йорданка Фандъкова.

В момента се строят 2 км велоалея по бул. "Бъкстон", а финансиране е одобрено и за алея по бул. "България", която ще се свърже с тази на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Велосипедистите в града все още са изправени пред огромни предизвикателства, тъй като велоалеите в града нямат връзка помежду си. В момента, в който слязат на шосето, колоездачите се сблъскват с безразборно паркиралите автомобили и липсата на капаци по шахтите.

Фандъкова добави, че е готова за диалог с представителите на движение ДНЕС, които са в основата на протестите срещу новите правила за паркирането в София.

 

"Готова съм да чуя всички разумни предложения, за да не се прави компромис с подреждането на паркирането в центъра и с освобождаването на вредните емисии. Нека се обединим с гражданите, които искат София да бъде чиста и подредена и намерим най-разумния баланс", заяви столичният кмет. Много софиянци от своя страна смятат предложенията на кметството за крайно неразумни.

Споделяне

Още по темата

Още от България