"Фараонът" Бернард Мадоф призна в съда вината си

"Фараонът" Бернард Мадоф призна в съда вината си

Американският финансист и създател на най-голямата финансова пирамида в САЩ Бернард Мадоф направи в четвъртък самопризнания в съда, предадоха световните агенции. Той призна, че е създал пирамидата, чиито клиенти бяха ужилени с 50 млрд. долара.

Според американското законодателство след признаването на вината следствието срещу финансиста и роднините му може да бъде прекратено.

Намерението на Мадоф да се признае за виновен стана известно на 9 март. Тогава бе съобщено, че финансистът се е решил на тази стъпка, за да защити близките си от съдебно преследване. Освен това адвокатите му смятат, че признанието може да облекчи присъдата. Намерението на съда е присъдата да бъде произнесена до края на юни 2009 година.

Мадоф се призна за виновен по повдигнатите 11 обвинения. Става дума за пране на пари, лъжесвидетелство, измама и други нарушения на закона. Признаването за виновен по тези обвинения означава, че Мадоф е заплашен от 150 години затвор и глоба от много милиони долари. По-рано адвокатите на Мадоф предположиха, че клиентът им ще бъде осъден на 20 години затвор, което за 70-годишния Мадоф е почти равносилно на доживотен, и на глоба от 5 млн. долара.

Съдът разпореди финансистът да влезе в затвора веднага, като отмени предишната мярка за неотклонение - гаранция от 10 млн. долара. 

Ликвидаторите на фонда на Мадоф - "Madoff Securities", смятат, че ще могат да съберат 177 млрд. долара, които за последните 20 години фондът е бил събрал от клиентите си. По какъв начин ще стане това, не се съобщава. Според следствието над 20 години Мадоф е прилагал известната схема "Понци", при която вложенията на новите клиенти се използват да изплащане на дивиденти на по-старите.

По-рано адвокати, които представляват интересите на юридически и физически лица, пострадали от пирамидата на Мадоф, поискаха да се свика международен съд.

Все още не е приключено преброяването на жертвите на измамата. По предварителни данни от аферата са пострадали между един и три милиона души и няколкостотин финансови организации по целия свят.

За съществуването на финансовата пирамида на Мадоф стана известно на 11 декември миналата година, когато основателят ѝ - 70-годишният Бернард Мадоф - бе арестуван от агенти на ФБР. В хода на разследването жената на бизнесмена Рут бе няколко пъти викана на разпит, но не ѝ бяха повдигнати обвинения.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят