ФБР откри ясна връзка между атентатите в Мадрид и в САЩ

Американското Федерално бюро за разследване /ФБР/ е установило най-ясната досега връзка между бомбените атаки в Мадрид на 11 март тази година и атаките на 11 септември 2001 г. в САЩ, предаде Ройтерс, като цитира испанския в. АБС.

ФБР е съобщило на испанските следователи, че един от тримата мъже, за които се смята, че през лятото на 2001 г. в Испания са планирали нападенията на 11 септември, също е организирал и взривовете в Мадрид.

При бомбен атентат във влак в Мадрид през март тази година загинаха 191 души. Ранени бяха 1900 души. Нападението стана три дни преди общите избори в Испания. Във видеозаписи атентаторите заявиха, че взривовете са заради изпращането на испански войски в Ирак и Афганистан.

Мохамед Ата, за когото се предполага, че е пилотирал един от самолетите, които се разбиха в сградата на Световния търговски център в Ню Йорк, е посетил Испания два месеца преди нападенията. Там той се е срещал с двама души. Единият от тях е Рамзи бин аш Шайбах, който е задържан от американските власти. Другият все още не е идентифициран.

В. АБС съобщава, че според следователите третият човек е активизирал клетката на Ал Кайда, извършила нападенията на 11 март в Мадрид.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?