Федерален съд в САЩ отказа да възобнови изкуственото поддържане на живота на Тери Шиаво

Тричленeн състав на американски федерален апелативен съд отказа рано сутринта в сряда българско време да нареди възобновяване на изкуственото хранене на 41-годишната Тери Шиаво, съобщи Асошиейтед прес.

Решението е взето с два гласа срещу един. Във вторник федерален съдия от Флорида също отказа да изпълни искането на родителите на Шиаво.

Изкуственото поддържане на живота на Тери Шиаво бе прекратено преди 5 дни, а по думите на родителите ѝ тя би могла да издържи между една и две седмици без храна и вода.

Преди два дни президентът Буш подписа извънреден закон, по силата на който случаят бе прехвърлен от щатски във федерален съд.

Тери Шиаво е в безпомощно състояние от 15 години заради тежко мозъчно увреждане след прекаран инсулт. Съпругът ѝ от години се бори да бъде спряно изкуственото поддържане на живота ѝ и да ѝ бъде позволено да умре. Той твърди, че такова е било желанието на съпругата му навремето. Родителите на Шиаво оспорват по съдебен път намеренията на зет си.

Случаят Шиаво предизвика остра полемика по света за правото на човек да избира дали да продължи живота си или да умре. Ватикана остро осъди решенията на съдиите в САЩ като ги нарече убийство на невинен и безпомощен човек. Шиаво е от католическо семейство.

Споделяне

Още от Свят