Федералният резерв отчита ръст на американската икономика за януари и февруари

През януари и февруари американската икономика е продължила да бележи растеж, като е регистрирано и леко увеличение на заетостта в страната, се посочва в поредната "Бежова книга" на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, цитирана от АП и АФП.

"Бежовата книга" представлява обзор за състоянието на американската икономика за период от около месец и половина. В случая става дума за периода от 6 януари до 23 февруари т. г. Обзорът е изготвен на базата на мнения и наблюдения на независими източници от 12-те федерални окръга, където има поделения на федералния резерв.

Умерен, стабилен или силен икономически растеж е бил регистриран в 9 от 12-те федерални окръга, а признаци на ускоряване на растежа са наблюдавани в другите три окръга - Ню Йорк, Ричмънд и Далас.

В повечето от наблюдаваните федерални окръзи е имало слабо увеличение на заетостта, заплатите и почасовите надници също са нараснали леко. В повечето окръзи потребителските разходи са се повишили.

Промишленото производство е продължило да се увеличава във всички 12 федерални окръга, с изключение на Кливланд, където е останало на предишното си равнище.

Пазарите на недвижима собственост са останали слаби, докато търсенето на жилища остава голямо, се отбелязва още в "Бежовата книга" на УФР.

По БТА

Още от Бизнес