Фекални води продължават да се изливат незаконно в морето край Синеморец

РДНСК-Бургас образува наказателно производство срещу община Царево

Фекални води продължават да се изливат незаконно в морето край Синеморец

Фекални води продължават да се изливат незаконно в морето край Синеморец вече 12 години.

Община Царево отказва да премахне незаконно изградения канализационен колектор от съществуваща ревизионна шахта, въпреки че за това има издадена заповед от Регионалната дирекция за независим строителен контрол (РДНСК)в Бургас още през 2008 г.

След получен сигнал на 30 юли 2021 г. РДНСК Бургас прави проверка и установява, че съоръжението все още не е премахнато и продължава да отвежда битови и фекални води в залива "Свети Яни", който се намира между плажа при устието на река Велека и плаж "Бутамята" в Синеморец, съобщи ДНСК.

Проверката констатира, че действително колекторът (отходна тръба)се използва за оттичане на отходните води на селото в морето.

Това е в нарушение на издадената на 12 август 2008 г. заповед от РДНСК Бургас за забрана достъпа и ползването на въпросния колектор. Тя е потвърдена с решения на Бургаския административен съд и на Върховния административен съд.

На 16 октомври 2008 г. ДНСК е издала заповед за премахване на "Канализационен колектор от съществуващата ревизионна шахта на главен канализационен колектор до Черно море". Причината е, че строежът е без необходимите за целта строителни книжа, според разпоредбите на Закона за устройство на територията.

В тази връзка, предвид бездействието на община Царево, е образувано административно наказателно производство срещу възложителя – кмета на общината, посочват от ДНСК.

В сигнала е посочено, че колекторът замърсява морето и нарушава неговата екосистема.

По тази причина ДНСК е препратила сигнала по компетентност до МОСВ и РИОСВ Бургас.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?