Фермери вадят трактори и животни в сряда пред земеделското министерство

Организацията на Синапов е отколешен привърженик на Борисов, сн. БГНЕС

Селскостопанска техника и животни се очаква да изведат в сряда пред Министерството на земеделието и храните недоволни фермери от липсата на яснота какво се случва в сектора след идването на власт на кабинета “Орешарски“. Протестът е насрочен за 12 часа, съобщи Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите в България.

 

Организацията след редица протести срещу бившия агроминистър Мирослав Найденов стана поддръжник на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и при февруарските демонстрации срещу неговото правителство организира контрапотести в подкрепа на Борисов.

 

Фермерите са получили разрешение от Столичната община да протестират до 22 часа в сряда. Още не се знае колко хора ще присъстват, в момента се организира придвижването на трактори и добитък към сградата на агроведомоството, което е в центъра на София.

 

Синапов обясни, че протестът е заради липсата на яснота какво се случва със земеделието в страната.

 

Заплахата за такъв протест бе отправена от животновъдната асоциация миналата седмица, когато нейните членове се оплакаха, че още нямат яснота за изплащането на субсидиите през тази година.

 

Не се работи по максималното усвояване на средства по Програмата за развитие на селските райони с цел да не бъдат загубени милиони в края на годината. Отделно няма яснота и за подготовката на следващия програмен период 2014 – 2020 г. за мерките, които се предвиждат за подпомагане на сектора. Правителството трябва да започне да работи по-интензивно. В противен случай ние като асоциация повече няма да даваме кредит на доверие, заяви миналата седмица Бойко Синапов.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?