”Фич” потвърди кредитния рейтинг на България

Международната рейтингова агенция ”Фич” потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна валута на "BBB-" и дългосрочния рейтинг в местна валута на "BBB". Перспективата и на двата показателя е стабилна, съобщиха от пресцентъра на Министерство на финансите.
 
Стабилната перспектива отразява оценката на агенцията, че рисковете за кредитния рейтинг на страната са добре балансирани към настоящия момент. Въпреки това има рискови фактори, заедно или поотделно, биха могли да предизвикат преоценка на рейтинга.
 
Сред тях са чувствителността на страната към развитието на еврозоната по отношение на търговията и финансовия сектор. Осезаемото влошаване на перспективите за растеж на икономиката и на фискалното управление на страната също биха довели до негативна преоценка на рейтинга;
 
Очакванията за по-бавен растеж на БВП и сравнително ниското ниво на доходите на глава от населението са сред факторите, ограничаващи кредитния рейтинг на България. Сам по себе си икономическият растеж няма да е достатъчен фактор в процеса на догонване на средните нива на доходите в ЕС, уточняват от "Фич".
 
Членството на България в ЕС подпомага политическата и институционална стабилност, се посочва още в оценката. Агенцията посочва, че управлението на правителство на малцинството би могло да застраши политическата стабилност и да възпрепятства осъществяването на ключови реформи.
 
Кредитната агенция допуска, че България ще продължи да води благоразумна и предпазлива фискална политика, съобразена с действащия валутен борд. От "Фич" не очакват значителна ескалация на текущата политическа нестабилност в страната
 
Според агенцията брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще нарасне с 1% през тази и с 1.7% през следващата година. Прогнозата за растеж за 2015 г. е 2.3%. Съгласно очакванията на агенцията, бюджетният дефицит ще нарасне до 1.7% от БВП за периода 2013-2014 година.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?