"Фикосота" откри нов логистичен център, инвестира 50 млн. лв. до 2015 г.

"Фикосота" откри нов логистичен център, инвестира 50 млн. лв. до 2015 г.

Шуменската компания "Фикосота" откри нов логистичен център във вторник. Фирмата ще инвестира 50 млн. лв. в развитие на производствената си база до 2015 г., обяви управителят ѝ Красен Кюркчиев.

 

В новия логистичен център на "Фикосота" са вложени 11 млн. лв. Той беше открит по случай 20-ата годишнина на една от успешните български фирми, работеща на над 40 пазара.

 

Логистичният център е изграден в Шумен и това, което го отличава от другите складове, е,значително по-високата сграда от стандартно изпълняваните. Разгърнатата застроена площ е 8500 кв. м с 20 000 палетни места, като последното обслужваемо ниво е на 15.30 метра височина.

 

В склада ще се използват шесто поколение машини, водени индуктивно и с транспондери. Това е най-високият склад на Балканите, използващ такъв тип техника.

 

Сградата пести електроенергия чрез интегрираната система за управление на осветлението.

 

"Фикосота" планира да изгради и цялостен сграден мениджмънт, включващ и инсталациите за осветление, вентилация и климатизация, с което комплексът ще стане още по-природосъобразен.

 

Проектант на логистичния център е "Зуум студио", а главен изпълнител е българският клон на белгийската "Кордеел". Построяването му е отнело 10 месеца.

 

"Фикосота" е собственост на братята Красен и Жечко Кюркчиеви. Компанията е основана през 1994 г. и е специализирана в производството на бързооборотни стоки. "Фикосота" е производител на марките Savex, Teo, Semana, Pufies, Maretti, Milde, Terter и много други.

 

Изнася продукцията си на Балканите, Източна и Западна Европа, Азия, Латинска и Северна Америка. Неотдавна "Фикосота" откри свой офис в Сингапур. В компанията работят над 900 служители. Носител е на наградата "Предприемач на годината" за 2011 г. на Европейските бизнес награди.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?