Филчев иска обяснение от ген. Борисов защо го критикува в САЩ

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов си навлече гнева на главния прокурор Никола Филчев и той го привика да дава обяснение защо критикува прокуратурата в САЩ. В изказване пред конференция за предстоящото членство на България в НАТО във Вашингтон Борисов заяви, че "вина за факта, че десетки престъпници в страната са все още на свобода, носят съдебните власти и преди всичко прокуратурата", предаде Би Би Си вчера.

В отговор на факса от прокуратурата, Борисов задочно изпрати поздрави на главния прокурор и шефовете на следствието от Сикрет сървиз и ДЕА заради успешните операции в които са участвали български полицаи, следователи и прокурори.

Викат Борисов за обяснение с факс до медиите

Асоциацията на прокурорите скочи срещу Борисов

За пореден път, намирайки се далеч от България, главният секретар на МВР направи изявления и негативни оценки, касаещи работата на съдебната власт и в частност на прокуратурата. Това се казва се казва в декларация на Асоциацията на прокурорите в България. С тези свои изявления и оценки главният секретар насажда конфликт между МВР и съдебната власт и прави опит за прехвърляне на цялата отговорност за извършените престъпления и тяхното неразкриване върху съдебната власт, включително и на прокуратурата на република България, се казва в декларацията на асоциацията, чийто председател е апелативният прокурор на София Иван Петров, визиран през април в докладната записка на МВР за контрабандата заради засечени разговори с Константин Димитров-Самоковеца.

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов е призован да се яви в понеделник във Върховната касационна прокуратура (ВКП), съобщиха с факс от пресслужбата на прокуратурата. Първоначално новината бе тиражирана доста по-остро - че викат генерала на разпит. После се изясни, че го зоват да обясни защо е казал в САЩ, че прокуратурата е виновна за това престъпниците в България да са на свобода.

Ген. Бойко Борисов е в САЩ по покана на директора на Сикрет сървиз Ралф Башъм и трябва да се завърне у нас в средата на идната седмица.

Повод за незабавното му привикване не е проверка или дело, по което той трябва да свидетелства или е обвиняем, а новината за първата му критична оценка за ролята на прокуратурата в борбата с организираната престъпност. При това тя дадена пред форум за членството ни в НАТО в САЩ, откъдето отдавна валят остри критики за едноличния стил на главния прокурор Никола Филчев в ръководството на магистратурата.

В многобройни коментари по темата за престъпността, включително и в САЩ ген. Борисов критикува съдебната система и съда, заради това че се пускат на свобода хора с присъди, които не са потвърдени от последна инстанция. Досега обаче не се е чуло той да е викан да дава обяснения по настояване на съдия за критиките си.

"Мисля, че някой си прави лоша шега, както с мен, така и с главния прокурор Никола Филчев", коментира от Вашингтон Бойко Борисов пред Mediapool.bg минути след като бе разпространен факсът на прокуратурата, подписан от пресцентъра, а не от конкретен шеф във ВКП.

Ако ще ме разпитват, да изпратят призовка

Борисов заяви, че ще се яви в прокуратурата, ако магистратите го канят на разговор по проблемите на престъпността, каквито досега многократно е имал във Върховната касационна прокуратура и напомни за добрите си отношения с Филчев.

Ако обаче го призовават на разпит, тогава той държал това да стане по предвидения в закона начин - чрез призовка.

"Надявам се, че това е шега", повтори Борисов. Според него обаче тази шега може да се изтълкува много лошо точно сега по време на неговото посещение в САЩ. Борисов припомни, че Съединените щати нееднократно са приветствали усилията на България в борбата с трафика на наркотици, фалшиви пари, трафика на хора и т.н.

Една от последните похвали, които България получи от американското правителство, бе по повод акцията "Лунна светлина", при която бяха задържани 5 тона кокаин, който трябваше да пристигнат в България и Испания. Според главния секретар на МВР похвали за акцията освен службите на МВР получили и прокурорите, които я наблюдавали.

По повод казаното за неуспехите ни в борбата с престъпността по време на конференцията във Вашингтон Борисов подчерта, че е заявил, че вина носи не само прокуратурата, но и МВР, затова не виждал причина магистратите да се обидят.

"Когато има успехи те се дължат на всички, но когато има слабости - те се дължат и на следствието и прокуратурата. Ако всичко това е обидило някого във ВКП, тъй като факсът не е подписан, съжалявам", допълни главният секретар пред БНР.

Според него не може да се счита за обида откровеното поставяне на проблемите в борбата с престъпността пред форум, който е свързан с членството на България в НАТО.

Борисов подчерта, че в САЩ е говорил това, което казва и в България - критикувал е и МВР, и следствието, и прокуратурата, и системата като цяло.

Борисов не е съгласен само в МВР да са лоши, а прокурорите - идеални

"Не намирам дума с която да съм засегнал някого, но ако прокурорите считат че са идеални, а само ние сме лоши и добре работи системата, аз лично не бих се съгласил", заяви Борисов.

Множество журналисти му задавали въпроси за делото по оръжейната афера "Терем", за убийствата в София на хора с присъди. Той говорил за разстрела на Николай Зарев -Данкина, който има 7 висящи дела, за ихтиманската банда и т.н.

"Когато съм отговарял на тези въпроси аз съм обяснявал, че МВР не е единственият елемент в борбата с престъпността, навсякъде има наблюдаващи прокурори, които наблюдават действията на МВР, на следователи - да събират правилно доказателства и действат като един механизъм, когато се внасят обвинителните актове в съда", каза Борисов.

Според него не бива думите му да се вадят от контекста и да се казва, че упрекът е само към прокуратурата. Още повече, че бил говорил за това пред десетки участници в конференцията. Подобен проблем генералът си създаде наскоро и с признанието пред БНТ, че предпочита като успешен модел за борбата с престъпността президентската република, което бе изведено във вестникарски заглавия и раздразни целия политически елит.

До късния след обед днес Борисов не се беше чул по телефона нито с Филчев, нито със заместника му Христо Манчев по повод предстоящото обяснение. По-късно той заяви, че се е обадил на секретарката на главния прокурор, за да поиска разговор, но засега нямало отговор.

"Разбрах, че Пилето е пуснат, няма нищо лошо аз да го заместя", коментира пред БНР случилото се генералът, намеквайки за решението на съда да отмени мярката за неотклонение "домашен арест" на Николай Методиев - Пилето, уличен в контрабанда и самоуправство с конфискувана от МВР стока.

Няма нищо да коментирам, това не е мой проблем, дистанцира се от конфликта вътрешният министър Георги Петканов пред Дарик радио на връщане от визита в Кипър.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?