Филчев не се яви и във външната комисия на парламента

Филчев не се яви и във външната комисия на парламента

Бившият главен прокурор Никола Филчев, назначен за посланик в Казахстан с указ на президента Първанов, не дойде в сряда в комисията по външна политика на парламента. Филчев бе поканен да вземе участие в заседанието, посветено на външната политика на страната, в качеството му на бъдещ официален представител на България зад граница.

Председателят на комисията Соломон Паси обясни след края на заседанието, че Филчев е приел поканата, но е останало да се уточни кога да се състои срещата в удобно за двете страни време. Според Паси нямало проблем в неявяването на бившия главен прокурор.

Същото потвърдиха и присъствалите на заседанието депутати от ДСБ Иван Костов и Асен Агов. Според техния колега Константин Димитров комисията е отхвърлила предложението му Филчев да бъде задължен да се яви пред депутатите.

Новопроизведеният посланик и бивш главен прокурор разиграва не само парламентаристите, но и съда. Заради неявяването му като свидетел на три пъти се отлага делото “Бръмъбргейт”, образувано заради откритите преди шест години в дома му подслушвателни устройства. Запознати твърдят, че Филчев е с неясен адрес, а длъжностните лица не могат да го открият, за да му връчат призовките. Преди десетина дни са правени опити да бъде издирен и чрез Министерството на външните работи, но и това не е дало резултат.

По време на заседанието си в сряда външната парламентарна комисия отхвърли предложената от Демократи за силна България (ДСБ) декларация за осъждане на изборите в Беларус. Решено е било все пак българският парламент да се произнесе по въпроса, но ще се изготви нов “общоприемлив вариант” на документа. Президентските избори в Беларус, на които диктаторът Лукашенко спечели трети мандат, не бяха признати от ЕС и САЩ.

От ДСБ заявиха, че с отлагането на декларацията се демонстрира колебание в демократичните убеждения на България.

Споделяне

Още от България