Филчев се отказа от фаворитката си за Плевенската окръжна прокуратура

Висшият съдебен съвет смени окръжния прокурор на Плевен Евелина Попова и назначи на нейно място Марио Георгиев. Попова става редови обвинител в града по предложение на главния прокурор Никола Филчев.

Преди това, главният прокурор на два пъти предлагаше Попова за втори мандат на поста, но съветът отхвърляше кандидатурата ѝ заради множеството скандали в съдебната власт в града. Според магистрати, шефката на плевенската окръжна прокуратура Попова е фаворит на Филчев, защото тя го е номинирала за поста.

Попова бе в остър конфликт със съдийка Ваня Савова от Плевен, която преди години свидетелства пред ВСС по обвиненията на Едвин Сугарев срещу Никола Филчев. Савова дори бе предложена от прокурорката за наказание, но ВСС не подкрепи искането ѝ.

В сряда ВСС не успя да избере председател на Софийския районен съд. За поста се съревноваваха трима - съдиите Лозан Панов и Красимир Влахов и адвокатът Иван Колев. Най-много гласове са събрали Влахов и Колев, които ще участват на балотаж след две седмици.

ВСС избра Петър Стоянов за шеф на Военния съд във Варна.

Споделяне

Още от България