"Филип Морис" спира производството на цигари?

"Филип Морис" спира производството на цигари?

Знаете ли кой е Филип Морис? Бил е търговец на тютюн, който в средата на 19 век открива магазин в Лондон. В бъдеще обаче "Филип Морис" смята да откаже цигарите: едноименният концерн възнамерява скоро да престане да ги продава поне на британския пазар. В срок от десет години цигарите на концерна трябва да изчезнат от лавиците във Великобритания, а така, след 100-годишна история, легендарните "Марлборо" ще слязат от сцената. Шефът на концерна Яцек Олчак казва, че "Филип Морис" възнамерява да зареже пушенето и да "обездими света".

Акцентът се прехвърля върху електронните цигари

А защо чак след 10 години? На този въпрос председателят на Надзорния съвет на "Филип Морис Итернешънъл" Андре Каланцопулос отговаря пред БиБиСи следното: "Целта на концерна за цял свят е постепенно да се оттеглим от производството на цигари и в крайна сметка окончателно да го прекратим. Но сме принудени да действаме прагматично".

Каланцопулос обяснява: "От една страна, нужни са подходящи продукти за онези, които няма да спрат пушенето. Това са продукти, при които няма изгаряне, защото тъкмо горенето на тютюна отделя най-много отровни вещества и причинява най-много заболявания. От друга страна, правителството трябва да вземе мерки, които подчертават разликата между тези продукти и цигарите, и да стимулира пушачите, желаещи да сменят продукта."

"Филип Морис", който се числи към най-големите тютюневи концерни по света и през миналата година регистрира общ оборот от 29 милиарда долара, сега призовава британското правителство към действия. Една от идеите е след 10 години продажбата на цигари да бъде изцяло забранена - така, както и двигателите с вътрешно горене.

Концернът иска да спаси бизнеса си, като мине в настъпление, защото от една страна продажбите на традиционните цигари спадат, а от друга британското правителство си е поставило за цел до 2030 година Англия да се превърне в страна "без дим". Очевидно "Филип Морис" разчита, че ще бъдат приети нормативни актове, които насърчават бизнеса с електронни цигари, които шефът на Надзорния съвет хвали като по-здравословни.

"Филип Морис" ще предлага и медицински продукти

"Разбира се, най-добре е да спрете пушенето или изобщо да не го започвате. Има обаче хора, които не спират", казва Каланцопулос. "За тези хора алтернативите без горене, които са значително по-малко отровни, са правилната стъпка. Според мен това би била и правилната правителствена политика."

В едно видео на "Филип Морис" шефът на концерна Яцек Олчак казва: "Поставили сме си целта през 2025 година половината от печалбата ни да идва от негорящи продукти". Концернът възнамерява не само да обърне гръб на обичайните цигари, но дори да навлезе в бизнеса с продукти и медикаменти, които подобряват здравето. И даже вече го прави.

Преди около месец "Филип Морис" оповести, че купува "Фертин Фарма" - датска фирма, която предлага терапии за отказване от цигарите и произвежда никотинови дъвки. Малко по-късно се разбра, че концернът купува за над 1 милиард паунда британския производител на лекарства "Вектюра", който предлага и инхалатори за приемане на медикаменти при тежки белодробни заболявания.

Тютюневият гигант си навлече сериозна критика

Действията на "Филип Морис" предизвикаха бурни реакции. Депутатът консерватор Боб Блакман, председател на надпартийната работна група "Тютюнопушене и здраве", предупреди правителството, че сделката с "Вектюра" не бива да отваря правителствените двери за "Филип Морис". А лидерът на либералдемократите Ед Дейви е шокиран от факта, че тютюневият гигант възнамерява занапред да печели от лекуването на астма и на други белодробни заболявания.

Остра критика отправи и "Cancer Research UK", благотворителна организация, която подкрепя изследванията на рака. Членът на Управителния съвет на организацията Иън Уокър казва, че тютюневите гиганти сега искат да се представят като част от решението на проблема, но в същото време агресивно рекламират продуктите си по цял свят и продължават да продават цигари.

По данни на Световната здравна организация в резултат от тютюнопушенето, включително и пасивното, годишно умират 8 милиона души по целия свят.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?