Финансовата полиция обискира трите най-големи телевизионни мрежи в Италия

Седалището на телевизия РАИ в Рим

Служители на Финансовата полиция са започнали тази сутрин мащабна антикорупционна операция срещу трите най-големи телевизионни мрежи в Италия, съобщиха източници от Римската прокуратура, която води следствието. Цитира ги БТА в кореспонденция от Рим.

В ход са обиски в 60 обекта на РАИ (Италианската национална телевизия), на "Медиасет", която е собственост на Силвио Берлускони, както и на Ла7 (Ла Сете) - притежание на компанията "Каиро къмюникейшън" (Cairo Communication), чийто президент е Урбано Каиро. Обиските се извършват от служители на специализираното звено за данъчни престъпления на Финансовата полиция.

Прокурорът Паоло Иело е повдигнал обвинения срещу 44 души на ръководни длъжности в телевизиите. Според прокуратурата те са получили подкупи от неназован бизнесмен, за да уредят търгове в негова полза. Подкупите са били изплащани чрез фалшифициране на фактури, но в някои случаи "компенсациите" са били под формата на платени ваканции, самолетни билети или назначаване на работа на препоръчани от съучастниците лица.

Ръководните кадри на РАИ са подведени под отговорност за съучастие в корупция, тъй като са държавни служители. Подследствените от частните телевизии ще отговарят само за незаконно присвояване.

Засега трите телевизионни мрежи отказват коментари.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?