Финансовите министри на ЕС препоръчаха на България по-висок бюджетен излишък

Финансовите министри на ЕС препоръчаха на България по-висок бюджетен излишък
Финансовите министри препоръчаха на България да осигури по-висок бюджетен излишък в рамките на тази бюджетна година и да продължи да се придържа към строга фискална политика. Това стана ясно след заседанието на Съвета по икономика и финанси на Европейския съюз във вторник, в което взе участие и българският финансов министър Пламен Орешарски. 

Министрите са одобрили конвергентната програма на България, е казал след срещата Орешарски пред журналисти в Брюксел, предаде БТА.

Това е първата подобна програма на България, която бе подготвена в края на миналата година, одобрена от Министерския съвет и внесена в Европейската комисия в началото на тази година.

Конвергентните програми са част от процеса на фискално наблюдение и контрол върху страните в Европейския съюз. Изпълнението им цели да се постигнат критериите за членство в Икономическия и паричен съюз на Европейския съюз. Конвергентни програми изготвят страните от ЕС, които не членуват в еврозоната, или не са приели еврото за национална валута.

Финансовите министри са потвърдили положителните оценки за програмата, дадени неотдавна от Европейската комисия. В същото време на България е препоръчано да следва досегашната си фискална политика, като същевременно се вземат мерки за увеличаване на бюджетния излишък, който в момента се оценява на 0,8%.

Във връзка с намаляване на дефицита по текущата сметка освен на България и на Румъния и Латвия, чиито конвергентни програми също са били обсъдени, е било препоръчано да проявяват необходимия фискален консерватизъм.

Страната ни е била приканена и да подобри ефективността на държавните разходи - в здравеопазването и в други сфери.

Пред журналистите министър Орешарски е посочил, че повишаването на заплати в държавния сектор трябва да не създава фискално напрежение и да се прави така, че "да не се отправят лоши сигнали към частния сектор". Според него, повишаването на заплатите не трябва да изпреварва повишаването на производителността на труда.

Министрите на финансите обсъдиха и приеха директива за платежните услуги във вътрешния пазар на Европейския съюз. Въвеждането на нова разплащателна система, което трябва да стане до към 2009 г., ще позволи на гражданите на Европейския съюз да ползват различни банкови карти и да правят банкови преводи по условия, прилагани в техните страни, и защитаващи потребителските им права.

Споделяне

Още от Бизнес