Финансовият министър: Не се налага да си подавам оставката

снимка БГНЕС

Финансовият министър Владислав Горанов обяви в събота, че няма да си подаде оставката, защото това не е наложително. Искането за отстраняването му бе направено от БСП заради проблема с партийните субсидии.

“Този разговор (за оставката ми) е между мен и премиера. В момента, в който анализирахме и проведохме разговор, преценихме, че не се налага (да си подавам оставката)“, обясни Горанов пред бТВ.

Въпросът за размера на партийните субсидии бе повдигнат преди десетина дни от шоумена Слави Трифонов. Той обяви, че партиите вземат субсидия от над 13 лева за получен глас, вместо 11 лева, както е по закон. Това бе потвърдено и при проверката на Върховната административна прокуратура, която намери данни и за извършено престъпление от “служители на Министерството на финансите“. Парламентарно представените формации са взели през миналата година близо 6.5 милиона лева повече, отколкото им се полага по Закона за политическите партии.

Владислав Горанов отхвърля всякаква вина за надписването на субсидиите. Той твърди, че проблемът е технически, а не политически. Министерството на финансите разпределя партийните субсидии на базата на всички подадени действителни гласове на парламентарните избори, а не само върху гласовете за отделните партии.

По закон право на субсидия имат всички партии, получили над 1% на парламентарните избори. За коалициите прагът е 4%. Финансовото министерство е разпределяло на тях парите и за подадените гласове за формациите, които са били под бариерата. Така, вместо 11 лева на глас, сумата е нараствала до малко над 13 лева. Оказва се, че Министерството на финансите е тълкувало по този начин закона през последните близо 20 години.

Сега Владислав Горанов казва, че БСП също са тълкували закона по този начин и няма как само той да понесе отговорност.

След повдигането на темата ГЕРБ поде две взаимноизключващи се инициативи. Първо бе приета промяна в закона, която гласи, че партиите не могат да получават повече от 11 лева на глас. Промените в закона целят партиите да върнат и надвзетите пари за последните три години. Едновременно с това премиерът Бойко Борисов внесе предложение за намаляване на партийната субсидия до 1 лев, както бе гласувано на референдума през 2016 година. Това предизвика обвинения за проявен от Борисов тежък популизъм, защото самият той смята, че подобно намаляване на субсидиите е вредно за демокрацията.

“Какво значи популизъм? Имаше референдум, на който участваха стотици хиляди български граждани, милиони. Някои от системните партии се опитват да извличат политически дивиденти от темата за субсидиите. Най-естествената реакция е отново да отворим този дебат. Ние слагаме на масата това, което голяма част от българските граждани са поискали, за да отворим дебата за финансирането на политическите партии по начин, по който един път завинаги да бъде затворен, за да не се поставя с всяко гласуване на бюджета”, коментира финансовият министър.

Споделяне

Още от България