Финансовото министерство отказва да даде на Конгреса данъчните декларации на Тръмп

Стивън Мнучин

Американското министерство на финансите отказва за предаде на Конгреса данъчните декларации на президента Доналд Тръмп. Това заяви американският министър на финансите Стивън Мнучин, цитиран от световните агенции.

Комисия в Камарата на представителите, контролирана от демократите, поиска достъп до данъчните декларации на президента. Според Мнучин в искането няма легитимна цел и то поражда сериозни въпроси от конституционно естество, които може да имат последствия върху всички данъкоплатци.

Искането беше отправено от комисията по данъчното облагане в Камарата на представителите. Тръмп е първият президент от Ричард Никсън насам, който отказва за направи обществено достояние данъчните си декларации.

Камарата на представителите иска освен това да получи и незасекретената версия на доклада за разследването на руската намеса, изготвен от Робърт Мълър. Демократите в Камарата бяха дали краен срок на министерството на правосъдието до вчера сутринта, за да им даде тази версия. Това така и не се случи. Ето защо демократите обявиха, че ще започнат утре рядко използвана процедура срещу министъра на правосъдието Бил Бар за възпрепятстване на разследващите прерогативи на Конгреса.

Правосъдната комисия в Камарата на представителите ще се събере утре в 14 ч. по Гринуич, за да дебатира и после да гласува вот на недоверие на Бил Бар, като го обвини в сериозно възпрепятстване на прерогативите на Конгреса. Ще последва и вот в пленарна зала на неуточнена дата. Ако обаче министерството предостави доклада, то тогава председателят на комисията Джери Надлър си запазва правото да отложи процедурата.

Същевременно 400 бивши американски федерални прокурори пишат в отворено писмо, че ако Доналд Тръмп не беше президент, той можеше да бъде съден за възпрепятстване на правосъдието на базата на елементи, събрани от Мълър, предадоха световните агенции.

"Докладът на специалния прокурор Мълър описва няколко действия, отговарящи на критериите за обвинение във възпрепятстване", пишат бившите федерални прокурори, които уточняват, че са работили при републикански и демократически администрации.

"Ако описаното поведение не беше на президент, който не може да бъде изправен пред съда по време на изпълнение на задълженията му, то това поведение щеше за доведе до обвинение по няколко пункта за възпрепятстване на правосъдието", казват бившите прокурори в отвореното писмо, публикувано в платформата в интернет Медиум.

В доклада, публикуван след 22 месеца на разследване, Мълър казва, че не е открил доказателства за съглашателство между Москва и антуража на Тръмп по време на предизборната кампания през 2016 г. Мълър обаче описва и около 10 случая на натиск, упражнени от президента, включително и опит да бъде уволнен, но не се произнася какво трябва да се направи във връзка с това. Министърът на правосъдието Бар заключи, че тези елементи не са достатъчни, за да започне съдебно преследване срещу Тръмп.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят