Фирмени бракове за $ 881,4 млрд. сключени през тримесечието

Алкател-Лусънт, Митал-Арселор, Газ дьо Франс-Сюез, Байер-Шеринг - навсякъде по света "годежите и браковете" на компании се умножават. През първото тримесечие на 2006 г. сделките по сливания и изкупувания в световен мащаб са достигнали 881,4 млрд. долара (731,8 млрд. евро) - увеличение с 44 процента на годишна база. Това пише в. “Монд”, цитирайки данни на специализирания институт Томсън файненшъл, предаде БТА във вторник.

Въпреки значителното повишение, сделките по сливания и изкупувания през първото тримесечие на тази година остават далеч от абсолютния рекорд, регистриран през първото тримесечие на 2000 г. - почти 1 200 млрд. долара. Данните отреждат на първите три месеца на 2006 г. четвърто място сред най-активните в това отношение тримесечия от 1962 година насам.

Засега най-голямата оферта от този род е на телефонния оператор Ей Ти енд Ти за неговия конкурент Бел Саут (89,4 млрд. долара). Предложението на германския гигант Е.ОN за испанската Ендеса и проектът за сливане на Газ дьо Франс и Сюез се нареждат на второ и трето място съответно с 56,6 млрд. и 44,8 млрд. долара.

Европа е била особено активна в дейността по сливания и изкупувания през посочения период, като на Стария континент транзакциите са се удвоили - до 386,1 млрд. долара. Най-активните сектори са били енергетиката - с 21,3 процента от сумата, телекомуникациите - 18,6 на сто, и финансите - 14,1 процента.

Според цитирани от “Монд” анализатори на инвестиционната банка Голдман Сакс тази тенденция ще продължи, като се има предвид с колко много пари в брой разполагат предприятията. Налице е потенциал от 630 млрд. евро за сливания и изкупувания, посочват те.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?